Ekstra Bladet

SPORT, FILM OG MASSER AF SEX

KAL DU OGSÅ HAVE VIRTUAL REALITY-BRILLER: De bragede for alvor ind på teknologi-nørdernes scene i 2016. Men hvad kan VR-brillerne egentlig?

-

har fået ganske fint gang i salget af VR-spil.

– VR-briller er fantastisk­e, fordi de skaber helt andre muligheder for oplevelse og indlevelse. Man bliver en del af en virtuel verden. Det spaendende er også, at det ikke kun er få, men mange brancher, som kan se potentiale­t i at bruge VR, siger Jonas Winther Kvist, indehaver af vrguide.dk.

Og potentiale er der. Tal fra 2016 viser, at der blev investeret cirka 14 milliarder kroner i virtual reality-teknologi og udvikling på et år.

– Når de helt store selskaber som Warner Brothers, Facebook og Samsung går ind i det her med milliardin­vesteringe­r, så er det, fordi de virkelig tror på VR, siger Jonas Winther Kvist.

Drømmen er indhentet

Spilindust­rien så potentiale­t i VR-briller allerede i 90’erne. Dengang manglede teknikken dog at kunne følge med drømmene. Commodore 64 og Nintendo eksperimen­terede faktisk med VRbriller, men der blev sat en endelig stopper for drømmene i 1995, da Nintendos satsning Nintendo Virtual Boy floppede faelt.

Det var faktisk først i 2016, at virtual reality-drømmene igen for alvor fik fart. Her kunne flere store it-virksomhed­er offentligg­øre deres VR-briller, som nu som noget nyt kunne kombineres med en smartphone.

– Det er faktisk først nu, at teknikken har indhentet drømmene. Det nye med VRbriller i kombinatio­n med telefonen samt en stor konkurrenc­e gør, at prisen er blevet så lav, at almindelig­e mennesker kan anskaffe sig VRbriller til fornuftige priser, siger Jonas Winther Kvist.

Er VR et nyt 3D-flop?

Men hvad med den almindelig­e forbruger? En ny teknologi er jo først for alvor en succes, når ganske almindelig­e mennesker hopper med på bølgen.

Kritiske røster mener, at VR kan blive en ny 3d-saga med henvisning til, at mange udråbte 3d-film som det helt store og nyskabende for små ti år siden.

Verdens dyreste film, ’Avatar’, gik forrest på 3d-bølgen. Filmen blev da også et kaempe hit, men det var til gengaeld de faerreste forbrugere, som købte 3D-briller – og bruger dem i deres medieforbr­ug i dag.

Jonas Winther Kvist kan sagtens se lighederne, men har alligevel meget større tiltro til virtual reality:

– Det er rigtigt, at ingen sidder med 3D-briller på hjemme i sofaerne i dag. 3d var et flop, men det tror jeg ikke, at VR-teknologie­n bliver. Ikke mindst fordi det er de helt store fir maer, som ser potentiale­t. VR har mange flere perspektiv­er end bare underholdn­ing. Det vil forandre hverdagen for mange.

– Et godt eksempel er Facebook. Mark Zuckerberg, Facebooks stifter, ser det som den naeste generation af sociale medier. Han har allerede testet teknologie­n, hvor

han mødtes på Facebook med sine venner, selv om de sad hver for sig med VR-briller på, siger Jonas Winther Kvist.

Når de helt store selskaber som Warner Brothers, Facebook og Samsung går ind i det her med milliardin­vesteringe­r, så er det, fordi de virkelig tror på VR VR-briller er fantastisk­e, fordi de skaber helt andre muligheder for oplevelse og indlevelse

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark