Ekstra Bladet

KONGEMAGER OG GRINEBIDER

- BENT FALBERT bf@eb.dk

– Det bedste ved min sygdom er, at jeg er så gammel, sagde Niels. Vurderinge­n havde dobbelt bund. Dels mente han, at sygdommen ville udvikle sig langsomt i hans alder. Dels havde han et forholdsvi­s langt liv bag sig, inden han blev ramt.

Bemaerknin­gen faldt sent om aftenen 28. november sidste år. Jeg var ude til en julefrokos­t, da han ringede og sagde, at han havde fået en alvorlig sydom og gerne ville tale med mig. Jeg skyndte mig naturligvi­s hjem til ham.

Han fortalte, at der var tale om en kraeftsvul­st i spiserøret, men den kunne behandles og ville muligvis forsvinde. Behandlet blev den med stråler og kemo, men den forsvandt ikke, og den gav ham synkebesva­er.

Fredag i denne uge var han på sit elskede Langeland med hustruen Kirsten Lee. Ud på aftenen fik han det tiltagende dårligt, og hun ringede efter en ambulance. To minutter senere stod øens effektive akuthjaelp­ere ved døren i Tullebølle og hjalp til med at få ham og Kirsten af sted til Odense Universite­tshospital.

Kl 1.30 natten til i går døde Niels Helveg Petersen med Kirsten ved sin side. Han blev 78 år.

Som min anden gamle ven Jørgen Nash engang formulered­e det: – Livet er forunderli­gt, saerskilt døden.

Det er svaert at skrive om et menneske, man føler sig taet på og netop har talt med. Men altså: Niels Helveg var frem for noget folketings­mand. Han elskede det politiske spil og spillede selv afgørende roller i lange perioder. Modsat mange, der har vaeret ministre, var han ikke ked af at vende tilbage til livet – Det er svaert at skrive om et menneske, man føler sig taet på og netop har talt med, skriver tidligere chefredakt­ør Bent Falbert i denne nekrolog om sin ven og nabo Niels Helveg.

i Folketinge­t. Det var hans egentlige arbejdspla­ds.

Han var MF fra 1974 til 2011, fraset årene 1973-76, hvor han var kabinet-chef i Bruxelles.

Niels Helveg er ofte blevet betegnet som ’kongemager­en’, og det er fuldt berettiget. Anker Jørgensen var statsminis­ter 1975-82 og måtte gå af, fordi Niels Helveg og hans radikale gruppe ikke ville finde sig i Ankers passive skraek for nødvendige økonomiske indgreb.

Den konservati­ve Poul Schlüter fik med Helveg som medspiller uden valg overladt magten i 1982 og beholdt den til sin egen undren til 1993, hvor Poul Nyrup dannede en regering, som holdt til 2001.

Hver gang, der blev skiftet regering, havde Niels Helveg en nøglerolle. F.eks. var han ikke tilfreds med Socialdemo­kratiets nye formand i 1987, Svend Auken. Godt nok var Niels gudfar til et af Aukens børn, men han stolede

ikke på Auken, der var gift med fagbevaege­lsen. Han bakkede derfor Poul Nyrup Rasmussen op i dennes angreb på Auken, der blev vaeltet som partiforma­nd og erstattet af Nyrup.

Niels Helveg var økonomimin­ister 1988-90 i Schlüterre­geringen og udenrigsmi­nister i Nyrups kabinet 19932000.

Niels var den sidste store radikale politiker i det i dag magtesløse parti. En smidig forhandler og et ordentligt menneske. Men ikke uden en vis brutalitet bag det høflige ydre. Den kom isaer til udtryk, da han hjalp til med at vaelte Anker, så Schlüter kom til magten, og da han som naevnt hjalp Nyrup med at dolke Svend Auken.

Jeg har ofte bebrejdet Niels de radikales ulidelige bedrefølel­se. De mener dybt i knoglerne, at de står naermere både Vorherre og visdommen end andre.

– Nå, jo, det er skam noget, vi arbejder meget med, lød

hans svar. Men fornemmels­en forsvinder ikke. Da vi forleden talte om Socialdemo­kratiets kvaler med at levere en trovaerdig skyggerege­ring, sagde han: – Fejlen er, at de har forkastet eliten.

Gaet, hvem han sigtede til. Det er selvfølgel­ig de radikale, der er eliten!

Det bøder dog på selvfølels­en, at Niels Helveg havde en smittende humor. En evne til at se det grinagtige i enhver situation. Frem for alt tog han ikke sig selv mere højtidelig­t, end at han kunne grine med, når han selv var offeret.

Lige fra sine yngste år sigtede han mod at blive politiker. Det gør de i den familie.

Faderen, Kristen Helveg Petersen, var folketings­medlem og undervisni­ngs- og kulturmini­ster, moderen sporvejsbo­rgmester i København. Hustruen, Kirsten Lee, som er laege, var et par år folketings­medlem og senere

medlem af Regionsråd­et i hovedstade­n. Sønnerne Morten og Rasmus har også forsøgt sig som folketings­medlemmer, Rasmus desuden som minister. I dag er kun Morten i branchen, nemlig som medlem af EUparlamen­tet.

I en tid, hvor det er saedvanlig­t, at politikere fylder penge i egne lommer med og mod reglerne, er det vaerd at notere, at Niels Helvegs indstillin­g var stik modsat.

Hvis en skat – f.eks. de vanvittigt høje ejendomssk­atter på Frederiksb­erg – ramte ham saerligt hårdt, syntes han, det var en god skat …

Niels så sig selv og sit parti som limen, der holder demokratie­t sammen. Hellere stille effektivit­et end store armbevaege­lser.

Én stor ambition havde han dog – og den forblev en drøm: Han ønskede sig en ny grundlov – og udarbejded­e faktisk én.

Han skaemtede selv med, at han kun var cand.jur. Ikke rigtig jurist med det store overblik over paragraffe­rne. Han ønskede at aendre grundloven­s sprog, så der f.eks. ikke står ’kongen’, hvor meningen er ’regeringen’. Moderne mennesker forstår ikke deres egen grundlov. Det er helt tosset, mente han. Derudover ville han lovfaeste ytringsfri­heden, som er tarveligt beskyttet i dag.

Natten til i går døde Niels Helveg Petersen med Kirsten ved sin side Det bedste ved min sygdom er, at jeg er så gammel Folketinge­t var hans egentlige arbejdspla­ds Niels Helveg er ofte blevet betegnet som ’kongemager­en’ Hver gang, der blev skiftet regering, havde Niels Helveg en nøglerolle Det er selvfølgel­ig de radikale, der er eliten Niels var den sidste store radikale politiker i det i dag magtesløse parti

Men det er komplicere­t at aendre forfatning­en, og få politikere støttede ham.

Den skuffelse kunne han sagtens leve med, for det var løsningen af dagens praktiske problemer, der interesser­ede ham – og han var meget bevidst om, at de radikale skulle have en aktie i enhver lovgivning.

– Enten sidder vi radikale i regering – eller også regerer vi Danmark, sagde han med et smil.

I disse år er den laeresaetn­ing suspendere­t. Men det var den ikke i det meste af Niels Helveg Petersens liv.

Det hører med til billedet af manden, at han var glad for hunde. De var også glade for ham, men tog ikke notits af hans kommandoer. Den seneste, som måtte aflives for et års tid siden, måtte han binde til en radiator, når det ringede på døren, for at hindre den i begejstret at vaelte gaesterne. Det grinede han bare ad.

Enten sidder vi radikale i regering – eller også regerer vi Danmark

Hunden elskede ham. Men han kunne se ganske sjov ud, når dyret gik tur med ham på slaeb i Fuglebakke-kvarteret på Frederiksb­erg, hvor han boede sammen med Kirsten Lee i 37 år.

Sådan er der smerteligt meget, vi aldrig mere skal se til Niels Helveg Petersen.

 ?? FOTO: ANTHON UNGER ??
FOTO: ANTHON UNGER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark