Ekstra Bladet

Vi kører bil trods promille-tvivl FAKTA

En ny landsdaekk­ende kampagne skal få flere til at lade bilen stå ved tvivl om promillekø­rsel

- NIEL S FRIIS

'Klar til et pust?' lyder spørgsmåle­t i kampagnen af samme navn, som Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden indledte mandag d. 29. maj, og som kører til og med 18. juni.

Og kampagnen må siges at vaere relevant.

13 procent af danske bilister indrømmer i en ny undersøgel­se fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden, at de inden for det seneste år har kørt bil, selv om de var i tvivl om deres promille.

Vi skal i højere grad turde tale om, hvordan alkohol påvirker os

Kampagnen opfordrer flere til at lade bilen stå.

- Spritkørse­l koster hvert år liv og kvaester alt for mange mennesker i trafikken. Derfor er det vigtigt, at vi får flere til at planlaegge på forhånd, hvordan de kommer sikkert hjem. Og er man det mindste i tvivl om sin promille, bør man lade bilen stå, siger Michelle Laviolette, seniorproj­ektleder i Rådet for Sikker Trafik.

I undersøgel­sen, som Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden har gennemført blandt 1.400 bilister, siger 13 % af de adspurgte, at de inden for det seneste år har kørt bil, selv om de var i tvivl om deres promille.

For de fleste var det i forbindels­e med bilkørsel dagen efter en fest eller hjemtransp­ort fra en grillmidda­g/middag eller familiefes­t.

Kampagnen 'Klar til et pust?' kan ses på tusindvis af plakater langs de danske veje, i tv og på facebook.

Drikker mere i varmen

Saerligt sommermåne­derne er farlige.

Ulykkestal fra Vejdirekto­ratet viser eksempelvi­s, at flere kommer galt afsted i spritulykk­er i juni måned end i december.

Så mens de fleste har laert at lade bilen stå i december, så kniber det altså mere i sommervarm­en. Rådet for Sikker Trafik saetter endnu en gang fokus på spritkørse­l med kampagnen 'Klar til et pust?', som nu kører landet over.

Rådet for Sikker Trafik gaetter på, at det skyldes de mange impulsive sommerarra­ngementer, hvor man ikke regner med at få alkohol, men pludselig bliver tilbudt en kold øl eller et godt glas vin, der hurtigt kan blive til flere.

Problemet opstår, når folk vil hjem og bliver fristet til at tage bilen, selv om de ikke har styr på deres promille.

- Vi skal i højere grad turde tale om, hvordan alkohol påvirker os. Der findes i dag mange gode alkoholfri­e øl og drinks, så det handler bl.a.

også om, hvordan vi aendrer vores vaner og tilbyder et attraktivt alternativ, hvis vi synes, at det er vanskeligt at tage snakken med vores gaester om, hvordan de kommer hjem, siger Dorte McGugan Pedersen, udviklings­chef i Trygfonden. Undersøgel­se blandt 1.400 bilister, april 2017, Epinion for Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden:

Har du inden for det seneste år kørt bil, selvom du var i tvivl om, hvorvidt du havde drukket mere end tilladt? (tallene er afrundede – derfor giver summen mere end 100). Ja, op til flere gange: Ja, et par gange: Ja, en enkelt gang: Nej: Ved ikke: 1 % 4 % 9 % 85 % 2 %

Hvis du har kørt, selv om du var i tvivl: I hvilken sammenhaen­g skete det? (flere svarmuligh­eder): Dagen efter et arrangemen­t: Grillaften/middag: Familiefes­t: Fyraftensø­l: Efter besøg på bar/ vaersthus/restaurant: 9 % Havnefest, byfest og/eller kraemmerma­rked: 9 % Firmafest: 6% Sankt Hansarrang­ement: 6 % Reception: 5 % Festival: 3% Strandtur: 2 % Andet: 7 % Husker ikke: 5 % Kilde: Undersøgel­se fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden 25 % 23 % 19 % 16 %

 ?? FOTO: SIKKER TRAFIK ??
FOTO: SIKKER TRAFIK

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark