Ekstra Bladet

I KASSEN MED RABIATE HOMO-HADERE

MAYDAY, MAYDAY: En ny konservati­v regering bliver afhaengig af rabiat, nordirsk højreparti, der er imod abort og homoaegtes­kaber

- STEEN VALGREEN-VOIGT svv@eb.dk

– Hun får det svaert. Punktum.

Det er den kortfatted­e analyse fra Nils Arne Sørensen, professor ved Syddansk Universite­t med britisk politik som kerneområd­e, efter at den engelske premiermin­ister Theresa May totalt floppede ved det valg, hun helt for egen regning udskrev for syv uger siden.

Planen var at styrke hendes mandat, selv om hun i forvejen sad i spidsen for en flertalsre­gering – om end et snaevert flertal.

Men da briterne havde stemt torsdag, var flertallet vaek, og i stedet ser det ud til, at Theresa May må laegge sin politiske skaebne i haenderne på det rabiate nordirske højreparti, Det Demokratis­ke Unionistpa­rti, DUP, som blandt andet er imod fri abort og vielse af homoseksue­lle.

Svaere betingelse­r

Og det har sin pris, mener Nils Arne Sørensen.

– Hun annoncerer, at hun sammen med de mest radikale unionister i Nordirland tilsammen har 328 mandater, og at det må kunne baere en regering. Det bliver ikke nemt at sejle med for hende.

DUP er startet af den karismatis­ke og ultraortod­okse praest Ian Paisley, der var medansvarl­ig for mange menneskers død under borgerkrig­en i Nordirland fra 1969 og frem til 1998.

– Han var den mest ekstremist­iske stemme i konflikten og mente, at katolikker var skabt af Fanden selv. Og det er stadig et parti, der ligger langt til højre, siger Nils Arne Sørensen.

Vil tage sig godt betalt

Han mener, at det er svaert praecist at sige, hvad DUP vil kraeve for at holde Theresa May ved magten.

– Men man kan da forestille sig, at de vil have nogle garantier for, at nuvaerende udviklinge­n i retning af, at Nordirland og republikke­n Irland bliver vaevet taettere og taettere sammen, bliver stoppet. Og så vil de sikkert tage sig godt betalt rent økonomisk, når de EU-tilskud, de hidtil har levet højt på, ophører som følge af brexit.

Det var Theresa May selv, der i en tale foran Downing Street 10 i går erklaerede, at hun trods valgnederl­aget vil forsøge at danne en ny britisk regering, og at hun satser på at få støtte fra DUP for at få flertal.

– Jeg vil nu danne en regering, der kan lede Storbritan­nien fremad. Vi vil fortsat arbejde sammen med vore venner og allierede i Det Demokratis­ke Unionistpa­rti. Kun De Konservati­ve og DUP er berettiget og har mulighed for at skabe sikkerhed, sagde hun blandt andet.

Klar til forhandlin­g

Senere på dagen bekraefted­e partileder Arlene Foster fra DUP, at de er parat til forhandle.

– Premiermin­isteren har talt med mig her til morgen, og vi vil indgå i drøftelser med De Konservati­ve, siger Arlene Foster.

Selv om regeringen ser meget skrøbelig ud, deltager Nils Arne Sørensen ikke i det kor, der spår Theresa May en kort levetid som premiermin­ister.

– Der kan simpelt hen ske så mange forskellig­e ting. Hvis hun for eksempel lykkes med den her regering, og inden jul kommer ud med et brexit-resultat, som måske bliver en blød brexit, hvor briterne får nogle kattelemme til at begraense indvandrin­gen men stadig får adgang til det indre marked, så kan hun sagtens sidde de naeste fem år.

Vi vil fortsat arbejde sammen med vore venner og allierede i Det Demokratis­ke Unionistpa­rti

 ?? FOTO: AP ?? Hjaelp ønskes
Den britiske premiermin­ister Theresa May ser ud til at påkalde sig støtte fra de højere magter. Det får hun også brug for, mener Nils Arne Sørensen, professor ved Syddansk Universite­t.
FOTO: AP Hjaelp ønskes Den britiske premiermin­ister Theresa May ser ud til at påkalde sig støtte fra de højere magter. Det får hun også brug for, mener Nils Arne Sørensen, professor ved Syddansk Universite­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark