Ekstra Bladet

Adressen Downing Street 10

-

har siden 1735 vaeret et symbol på den britiske premiermin­isters embede og står i dag sammen med Det Hvide Hus blandt de vigtigste politiske bygninger i verden.

1985 fejre 250 års jubilaeum. I den forbindels­e sagde premiermin­ister Margaret Thatcher, at nummer 10 var blevet en af de mest dyrebare juveler i den nationale kulturarv.

omkring 100 vaerelser. Tredje sal består af en privatboli­g, mens køkkenet ligger i kaelderen. De øvrige etager består af kontorer, en reception,

Huset har

mødelokale­r og spisestuer.

tilbød kong George II ejendommen til Sir Robert Walpole, den davaerende britiske regeringsl­eder. Walpole afviste at tage imod den som en personlig gave. I stedet bad han kongen om at dedikere boligen til fremtidige britiske statsleder­e.

fra 1902, at det har vaeret forventet, at premiermin­isteren bor på adressen.

I 1732 Det er først En undtagelse

var Tony Blair, der sammen med sine kone og deres fire børn valgte at bo i Downing Street 11, da det har et større boligareal. Nr.11 er residensen for den britiske

Downing Street 10

er en af de bedst bevogtede bygninger i Storbritan­nien. Døren kan ikke åbnes udefra, fordi der ikke er noget håndtag.

Katten Larry

har boet i den britiske premiermin­isterbolig siden 2011. Larry blev hentet til adressen for at hjaelpe med rottebekae­mpelse, efter en stor rotte var rendt forbi gadedøren midt under en direkte tvsending.

Traditione­n med

at holde kat i Downing Street 10 går ifølge Storbritan­niens nationale arkiver helt tilbage til 1800-tallet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark