Ekstra Bladet

NU STRÅLER KONG CHRISTIAN

– Vi spiller 4-3-3 på en anden måde end tidligere – vi er optagede af at skabe plads til Eriksen centralt i banen, siger Åge Hareide, der kalder ham et forbillede for alle spillere med dansk pas

-

ALMATY (Ekstra Bladet): Hvis nogen stadig har vaeret det mindste i tvivl om, hvorvidt Christian Eriksen stadig er et spirende talent på jagt efter stjernestø­vet, blev den tvivl fejet af bordet onsdag ved middagstid, da landsholds truppen landede i Almaty efter naesten seks timers direkte flyvning fra København.

Personalet i den lille lufthavn i landet, der reelt har tilhørsfor­hold til både Europa og Centralasi­en, lader hovedparte­n af de danske spillere gå i fred. Men Tottenham-stjernen vil de gerne fotografer­es med og have en autograf af.

Christian Eriksen er ikke laengere knaegten fra Middelfart. Han er Danmarks største stjerne og en internatio­nal profil fra verdens mest profilered­e liga, Premier League.

Det kan godt vaere, at de over det meste af kloden stadig forbinder Danmark med Michael Laudrup, men i fremtiden kommer Christian Eriksen til at vaere et billede på noget af det, man i fodboldkre­dse vil huske Danmark for.

Den store forvandlin­g

En måneds tid før Åge Hareide tiltrådte som landstraen­er i foråret 2016, mødte Ekstra Bladet ham på hjemmebane­n i Molde. Her lå det ham meget på sinde – ud over sportslig succes – at den vigtigste opgave var at få Christian Eriksen til at stråle i landsholds­regi.

Et talent, en spiller med så stort potentiale og så fantastisk­e tekniske kundskaber havde Danmark de foregående år fået alt for lidt ud af.

15 måneder efter sin tiltraeden kan Åge Hareide tillade sig at smile og klappe sig selv på skulderen. Christian Eriksen er ikke bare blevet landsholde­ts vigtigste spiller. Nu fungerer han og sprudler.

For med syv scoringer i 11 kampe under nordmanden er Christian Eriksen som forvandlet fra tiden med Morten Olsen ved roret, hvor status var 57 kampe og blot seks scoringer.

Nu skal Eriksen ikke kun måles og vejes på, hvor mange mål og assist han leverer, men faktum er, at han – i takt med succesen i Tottenham – har tilpasset sig den nye, direkte måde, landsholde­t spiller på. I visse momenter haenger succesen uundgåelig­t sammen med, at Hareides stil godt kan ligne den direkte spillestil, Tottenham har stor succes med.

– Vores spil var mere statisk under Morten Olsen, hvor jeg ikke følte, jeg fik de samme chancer. Vi har mindre opspil nu og kommer frem til flere chancer.

– Jeg kommer også taettere på målet på den måde, vi spiller på, fordi det er langt

Nu er vi meget fokuserede på at have tre angribere fremme. Yussuf Poulsen, Nicolai Jørgensen og Martin Braithwait­e skaber plads og rum til Christian

mere direkte. Modstander­ne kommer tilmed i situatione­r, hvor de er mindre forberedte på, hvad vi gør, mener Christian Eriksen.

Skaber plads

Men hvorfor stråler han nu og svingede for få år siden, når Danmark i aften mod Kasakhstan spiller 4-3-3, som Morten Olsen elskede og sjaeldent fraveg. Åge Hareide forklarer: – Vi spiller 4-3-3 på en helt anden måde, end Danmark gjorde det under Morten Olsen.

– Vi er meget optaget af at skabe plads og få Christian Eriksen meget mere på bolden inde i mellemrumm­et mellem forsvar og midtbane.

– Jeg husker specielt en landskamp Danmark spillede tidligere mod Armenien, hvor Lasse Schöne og Michael Krohn-Dehli optrådte på kanterne. De trak meget ind i banen, så der ikke blev plads til Christian Eriksen. Derfor var det svaert at saette ham i scene.

– Nu er vi meget fokuserede på at have tre angribere fremme. Yussuf Poulsen, Nicolai Jørgensen og Martin Braithwait­e skaber plads og rum til Christian, påpeger landstraen­eren.

Christian Eriksen supplerer:

– Det er meget anderledes måde, vi spiller 4-3-3 på. Tidligere havde vi kun én angriber (Nicklas Bendtner, red.), mens de to kanter trak ind i banen og deltog i opspillet.

– Jeg ser det som en klar fordel med tre angribere, hvis det altså passer i forhold til modstander­en. Det giver mig langt flere muligheder, når jeg skal spille bolden frem ad banen, forklarer han.

Det mest fantastisk­e er, at Christian vil det her landshold så meget

Taler med fødderne

Åge Hareide havde gjort Christian Eriksen til anfører forleden mod Tyskland, men lørdag aften er bindet igen tilbage på armen hos Simon Kjaer.

– Christian er ikke anførertyp­en, der snakker så meget. Han taler jo med fødderne, og det gør han godt. Men han har et meget klogt fodboldhov­ed, som jeg også kan

laere noget af, erkender landstraen­eren.

Åge Hareide kalder Christian Eriksen for et forbillede for alle danske spillere, fordi hans indstillin­g og mentalitet er et ønskescena­rium for en landstraen­er, der alt for sjaeldent har sine spillere samlet.

– Det mest fantastisk­e er, at Christian vil det her landshold så meget. Det er ikke laengere en selvfølgel­ighed, at de bedste spillere stiller op.

– De største stjerner bliver ofte presset af klubberne til at blive hjemme fra landsholde­t. Men Christian stiller altid op. Han er altid positiv og har den rigtige indstillin­g, siger Åge Hareide.

I aften spiller Christian Eriksen saesonens sidste kamp, Det er nummer 61 siden saeson-debuten 13. august mod Everton.

– Jeg håber, vi topper med det her hold i den her kvalifikat­ion. Som spiller får man ikke mange chancer for at komme til et VM. Jeg har prøvet det, og det var en stor oplevelse. En VM-slutrunde vil virkelig gavne hele holdet.

– Så der er ikke noget, jeg hellere vil end at spille en landskamp i Kasakhstan, siger Christian Eriksen, der kender betingelse­rne: Alt andet end tre point er en fiasko.

Vores spil var mere statisk under Morten Olsen, hvor jeg ikke følte, jeg fik de samme chancer

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark