Ekstra Bladet

DEBAT BOYKOT OG TERROR FJER

I .

-

virkelig blive frataget VM-slutrunden i 2022? Spørgsmåle­t er blevet rejst i internatio­nale fodboldkre­dse, efter at den lille ørkenstat i den forløbne uge er blevet boykottet af en lang raekke lande i regionen. Saudi-Arabien, Bahrain, De Forenede Arabiske Emirater og Egypten har afbrudt de diplomatis­ke forbindels­er, lukket luftrummet, spaerret graenserne og udvist statsborge­re fra Qatar.

Med andre ord er bissen skruet på. Den saudiarabi­sk ledede koalition beskylder Qatar for at støtte terrorgrup­per, for at blande sig i nabolanden­es indre anliggende­r samt for at støtte bevaegelse­r, som underminer­er den politiske stabilitet i regionen. Det kan dog virke komisk, at netop Saudi-Arabien er ude med anklager om terrorstøt­te, når man taenker på, at styret i Riyadh er blevet beskyldt for praecis det samme i årtier.

KAN QATAR

havde taenkt sig at vinde internatio­nal anerkendel­se på grund af boykotten af Qatar, blev det i den grad sat over styr i torsdags. Her mødte det saudiske landshold på udebane Australien i en VMkvalifik­ationskamp. Australien havde bedt om et minuts stilhed i respekt for ofrene for den seneste terror i London, hvor der var to australske ofre.

Saudi-Arabien stillede ikke op ved midtercirk­len i respekt, men stod i stedet spredt rundt på deres egen banehalvde­l. Det kaldes for et selvmål af dimensione­r, og det hjalp kun lidt, at det saudiske fodboldfor­bund i går var ude med en undskyldni­ng.

HVIS SAUDI-ARABIEN

aendrer dog ikke ved det essentiell­e i sagen. Qatar skulle aldrig havde haft VM-slutrunden. Og terrorvink­len er ikke af ny dato. Den var også kendt, da FIFA’s eksekutivk­omité 2. december 2010 besluttede at tildele Qatar VM i 2022. Derfor klinger det også hult, når praesident­en for det tyske fodboldfor­bund, Reinhard Grindel, nu siger, at fodboldver­denen må blive enig om, at store turneringe­r ikke afvikles i lande, som støtter terror.

FIFA’s praesident, Gianni Infantino, har valgt at forholde sig tavs. Han har også det problem, at Qatar Airways er blevet en af FIFA’s hovedspons­orer. Og han kan godt bruge pengene.

Men hykleri er ikke nyt i FIFA-regi. I 1978

UGENS BEGIVENHED­ER

blev VM afviklet i Argentina, samtidig med at militaerju­ntaen myrdede løs blandt civilbefol­kningen. Der er lang tid til 2022, og Qatar har før vaeret på kant med sine naboer. Så medmindre boykotten udvides til også at gaelde nationer i den vestlige verden, er der ingen grund til at tro, at FIFA fjerner VM fra Qatar.

37-årige emir, Tamin bin Hamad Al-Thani, ville det vaere et voldsomt prestigeta­b. Derfor holder han sig gode venner med store nationer som Tyskland, Frankrig og England. Det gør han ved at foretage enorme investerin­ger.

Qatar ejer dele af VW-fabrikkern­e i Tyskland samt PSG i Frankrig, og så har emiren flere gange sendt sin sin mor, sheika Mozah, til London, hvor hun ofte bliver fotografer­et med den engelske dronning.

Sheika Mozah har altid penge med, og hun har brugt en del på en af Englands dyreste boliger. Med udsigt til Regent Park i London råder sheikaen over et slot på 33.000 kvadratmet­er. Pris, ca 1,2 milliarder kroner.

Men det er blot en lille del af familiens besiddelse­r i London.

Al-Thani kan også saette flueben ud for The Shard, Harrods, hele den olympiske landsby, bygningen, som den amerikansk­e

FOR QATARS

ambassade holder til i, en del af det netop terrorramt­e Camden Marked, halvdelen af verdens dyreste lejligheds­kompleks i Hyde Park nummer 1 samt mindre ejerandele af Londons børs, banker og stormagasi­ner.

Qatar har den amerikansk­e ambassade i Doha flere gange advaret om terrorfare­n. Uden dog at saette navn på den eller de gruppering­er, som frygtes at kunne slå til i Qatar: Det er dog ingen hemmelighe­d, at både engelske og amerikansk­e myndighede­r har talt et alvorsord med Qatars ledere på grund af landets taette forhold til kendte terrororga­nisationer.

I rapporter fra Udenrigsmi­nisteriet

HJEMME I

Washington er der sat navne på fremtraede­nde Qatar-sheiker, blandt andet den tidligere praesident for Qatars fodboldfor­bund, som økonomisk støtter Islamisk Stat og andre terrororga­nisationer. Man kan vaelge at tro, at støtten gives i et forsøg på at holde Islamisk Stat vaek fra Qatar, eller man kan få den tanke, at sheikerne og Islamisk Stat deler tankegods.

Den amerikansk­e ambassade i Doha råder amerikansk­e statsborge­re til at holde sig vaek fra arrangemen­ter, hvor mange mennesker er samlet. Hvilket uvaegerlig­t vil ske, hvis Qatar får lov til at beholde VM-slutrunden i 2022.

 ??  ??
 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ?? Davaerende FIFA-praesident Sepp Blatter med beviset på, at Qatar fik VM-vaertskabe­t i 2022 – tilbage i december 2010.
FOTO: ALL OVER PRESS Davaerende FIFA-praesident Sepp Blatter med beviset på, at Qatar fik VM-vaertskabe­t i 2022 – tilbage i december 2010.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark