Ekstra Bladet

EKSTRA TECH

Brug af en offentlig computer fik store konsekvens­er for jysk familie

- MODELFOTO: JONAS OLUFSON

Ulla Pedersen er en af de mange danskere, der jaevnligt bruger en offentlig computer på det lokale bibliotek. Eller vi skal måske snarere skrive brugte.

Ulla og hendes mand Jens har for laengst droppet både netbank og offentlige computere. Det er konsekvens­en af, at en gruppe svindlere installere­de en såkaldt keylogger på en computer, der stod på hovedbibli­oteket i Aarhus.

– Vi vil simpelt hen ikke løbe den risiko, at vi igen skal bruge halvandet år på at vaere kede af det og sure over sådan en sag, siger Jens Pedersen til Ekstra Bladet.

Computeren på biblioteke­t brugte Ulla blandt andet til at tjekke sin mailkonto og netbank. Men hvad Ulla ikke vidste var, at de indtastede brugernavn­e og passwords i hemmelighe­d blev gemt på den lille dims, som svindlerne havde sat mellem computeren­s tastatur og computeren.

var saerdeles udspekuler­ede. De overvågede efterfølge­nde familiens hus og vidste fra deres adgang til mailkontoe­n, at aegteparre­t var taget på ferie i Venezuela. Svindlerne bestilte uden problemer et nyt nøglekort til Nem-id. Da brevet ankom med posten, pillede de det op af postkassen.

Med nøglekorte­t og brugernavn og password til Ullas Nem-id kunne svindlerne nu overtage kontrollen med hendes bankkonto. Først da parret under ferien ville overføre penge fra Danmark, opdagede de, at noget var helt galt:

– Vi skulle bruge vores Nem-id, der pludselig ikke virkede. Der var samtidig en masse underlige bevaegelse­r på kontoen. Og så kontaktede vi omgående banken og politiet for at få det hele lukket ned, fortaeller Jens til Ekstra Bladet.

dog vaeret hurtige. Ud over at overføre så godt som alle penge fra Ullas konto optog de flere kviklån og oprettede et kreditkort. Pengene fra lån, kreditkort og bankkontoe­n – i alt 323.663 kroner – blev ført videre til en raekke stråmaend:

– Det er i virkelighe­den med lånene, at det går rigtigt galt, mener Jens.

– Det er så nemt at optage lån på nettet, hvor udlånerne alene tjekker den digitale signatur. Når man kan snyde med den, er der frit løb til så nemt som ingenting at stjaele pengene. Det kraever bare, at man kan komme ind.

svindlerne havde adgang til både Nem-id, nøglekorte­t og ikke mindst mailkonto, lykkedes det dem også at forsinke familiens desperate forsøg på at stoppe databedrag­eriet:

– Vi sad i Venezuela og mailede til firmaerne. Men så fandt vi ud af, at når vi skrev, at de skulle stoppe samarbejde­t med hende på grund af svindlerne, så kunne vi dagen efter se på mailkontoe­n, at svindlerne var gået ind og havde skrevet nye mails, hvor de igen bad om lånet i Ullas navn og annullered­e vores tidligere mails, fortaeller Jens.

– Det var ret ubehagelig­t, fordi vi nu med sikkerhed vidste, at de var inde i hendes mail. Så var vi nødt til at lave en ny mailadress­e og fortaelle politiet og firmaerne, at de ikke måtte sende til den gamle mail laengere. Det var noget rod.

da svindlen var afsløret. I mere end et år har den jyske familie nemlig kaempet med blandt andet lånefirmae­rne, som forlanger penge fra dem. Et af firmaerne sendte endda sagen i fogedrette­n, hvor den naturligvi­s blev afvist:

– Forbrydern­e er selvfølgel­ig svindlerne. Men de naest-vaerste er dem, der tilbyder lånene på nettet. De er virkeligt grådige, mener Jens.

Selv om svindlen begyndte på det lokale bibliotek, mener parret ikke, at biblioteke­rne har det afgørende ansvar.

– Jeg synes ikke, man kan sige, at det er biblioteke­rnes skyld, forklarer Jens.

– Problemet er snarere, at man har digitalise­ret det hele og sagt, at det skal foregå på den måde. Uanset at det ikke er sikkert nok.

Ulla og Jens hedder i virkelighe­den noget andet. Ekstra Bladet har efter familiens ønske valgt at beskytte deres rigtige navne af hensyn til risikoen for, at de igen bliver udsat for et identitets­tyveri. Sagens detaljer fremgår af dommen, som Ekstra Bladet har en kopi af.

De overvågede efterfølge­nde familiens hus og vidste fra deres adgang til mailkontoe­n, at aegteparre­t var taget på ferie i Venezuela. Svindlerne bestilte uden problemer et nyt nøglekort til Nem-id. Da brevet ankom med posten, pillede de det op af postkassen

 ??  ?? Det er fristende at tjekke sin mail og andre personlige data på biblioteke­t. Men det har svindlerne også opdaget og forsøger derfor at narre oplysninge­rne ud af dig.
Det er fristende at tjekke sin mail og andre personlige data på biblioteke­t. Men det har svindlerne også opdaget og forsøger derfor at narre oplysninge­rne ud af dig.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark