Ekstra Bladet

I Horsens har man flere gange oplevet, at svindlere saetter keyloggere på computerne. Det samme har man i Aabenraa, hvor filialer har haft besøgt af kriminelle

-

MEN OGSÅ PÅ BIBLIOTEKE­R,

der ikke har oplevet problemet, tages sagen meget alvorligt:

– Vi har i mere end ti år kørt med en løsning, hvor computeren genstartes i samme øjeblik, at en låner logger af maskinen, siger Michael Koch, der er vicebiblio­teks-chef i Holbaek Kommune.

– Så får den naeste bruger en frisk maskine, så vi kan udelukke virus og keyloggers, der laegges ned på maskinen som software.

– Hvad taenkte du, da det gik op for jer, at man også kan saette en fysisk keylogger på computerne, som ikke opdages af jeres software?

– Det var så avanceret det her, at jeg var ikke klar over, at det er muligt at saette noget fysisk på computeren, uden at det opdages af maskinens firewall og antivirus. Og hvor alle spor jo er vaek, når keyloggere­n fjernes.

– Men da vi tidligere i år opdagede, at metoden var et problem på andre biblioteke­r, kontaktede vi omgående vores it-leverandør Cantea Wallin Gruppen, der udviklede en løsning til os, som ikke kan aflyttes på samme måde som før.

EKSTRA BLADET HAR

valgt ikke at beskrive den nye løsning, der nu testes på en raekke af biblioteke­ts godt 30 computere:

– Hvis løsningen virker, som vi håber, er det planen, at alle vores computere får samme løsning, forklarer Michael Koch. Han mener nemlig, at biblioteke­t har et saerligt ansvar:

– Vi har mange lånere, der intet aner om, hvordan computerne rent teknisk virker.

– Derfor mener jeg, at vi som bibliotek har et udvidet ansvar for det, vi stiller til rådighed, fordi brugerne ikke selv kan tjekke it-sikkerhede­n i maskinen.

– Men det er klart, at brugerne også har et ansvar. For eksempel er det vigtigt, at man altid logger ordentlig ud af maskinen. Gør man ikke det, udsaetter brugerne sig for, at andre kan få adgang til deres data.

– Der er også nogle, som går ned og køber en sodavand eller en kop kaffe, men lader maskinen stå åben. Det vil vi aldrig kunne gardere os imod.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark