Ekstra Bladet

UDSATTE BØRN OG UNGE LADES I STIKKEN

Mange børn og unge i familieple­je bliver fejlanbrag­t med store konsekvens­er til følge, lyder det fra professore­n bag en omfattende undersøgel­se

- JANUS ØSTERGAARD jao@eb.dk PR-FOTO

Med Jørn Toft Jensen fra TV2-dokumentar­en ’Er du mors lille dreng?’ har mange fået sat ansigt på de store udfordring­er, som børn og unge fra plejefamil­ier kan slås med.

Nu dokumenter­er et stort forsknings­projekt på området, at Jørns historie slet ikke er enestående.

Efter at Jørn forlader sin plejefamil­ie, eskalerer hans problemer med misbrug og kriminalit­et.

På samme måde peger et forsknings­projektet fra Aalborg Universite­t på, at mange unge har massive udfordring­er, når familieanb­ringelsen er ovre.

De står simpelt hen alene og bliver ladt i stikken, forklarer en af forskerne bag undersøgel­sen, professor Inge Bryderup:

– Man står som ung og blafrer uden et netvaerk og med mangelfuld­e sociale kompetence­r. Uden dette kan man ikke gebaerde sig i uddannelse­ssystemet.

Jørns plejemor, Lilli Bach Andersen, kan fuldstaend­ig skrive under på den konklusion. Hun forklarer:

– Jeg var blevet specialist i Jørn, så kaeden hopper af, når vi bliver skrevet ud af hans historie, da han bliver 18 år. På den måde blev han fuldstaend­ig ladt i stikken.

Professor Inge Bryderup peger desuden på, at det er et stort problem, at mange af de familie-anbragte børn og unge har et meget begraenset netvaerk uden for deres skole eller daginstitu­tion.

Derudover er det problemati­sk, at en forholdsvi­s stor andel kun har sporadisk eller ingen kontakt til deres biologiske foraeldre.

Alvorlige belastning­er

Undersøgel­sen bygger på omfattende spørgeskem­aer, som er blevet besvaret af 3167 familieple­jere og giver uddybende beskrivels­er af 4770 familieple­je-anbragte børn og unge.

Det gør projektet til det hidtil største på området. Resultater­ne fra undersøgel­sen blev praesenter­et tidligere på ugen, og her lagde Inge Bryderup og hendes forsknings-kolleger ikke skjul på, at der er massive problemer på området.

Professore­n haefter sig ikke mindst ved, at det ifølge Socialmini­steriet er ’mindre børn med lettere vanskeligh­eder’, der bør anbringes hos plejefamil­ier.

– Hvis det er definition­en på at blive anbragt i almindelig familieple­je, så må man sige, at betydeligt over halvdelen af børnene er blevet fejlanbrag­t.

– Vores undersøgel­se viser, at hovedparte­n af de børn og unge, der anbringes i den almindelig­e familieple­je, har alvorlige belastning­er på rigtig mange områder samtidig, fastslår Inge Bryderup.

Jørns plejemor, Lilli Bach Andersen, mener ikke, man decideret kan sige, at Jørn har vaeret fejlanbrag­t hos den ressources­taerke plejefamil­ie. Men:

– Jeg taenker, at hvis det ikke var, fordi vi var, som vi var, så var den anbringels­e brudt sammen for laenge siden. For der skal et terriergen til for at holde ud, siger hun.

At plejebørne­ne kan vaere en saerdeles stor mundfuld, bekraeftes i forskernes undersøgel­se. Familieple­jerne peger således på, at naesten 80 procent af de anbragte børn og unge ’i høj grad’ har saerlige følelsesma­essige behov.

Mens de svarer, at knap 40 procent af børnene og de unge ligefrem har en psykiatris­k diagnose.

Se mange flere af undersøgel­sens resultater på ekstrablad­et.dk.

Jeg var blevet specialist i Jørn, så kaeden hopper af, når vi bliver skrevet ud af hans historie

 ??  ?? Professor Inge Bryderup er en af forskerne bag den omfattende undersøgel­se blandt plejefamil­ierne.
Professor Inge Bryderup er en af forskerne bag den omfattende undersøgel­se blandt plejefamil­ierne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark