Ekstra Bladet

Børnene bliver kastebolde

-

Som det er tilfaeldet for mange familieanb­ragte børn, fik Jørn fra ’Er du mors lille dreng?’ stillet en psykiatris­k diagnose – nemlig svaer autisme og adhd.

– Vi fik stillet i udsigt, at han var en almindelig dreng – ikke nogen Einstein, men det var intet problem. Det viste sig dog at vaere noget anderledes, har Jørns plejemor, Lilli Bach Andersen, fortalt til TV2.

Professor Inge Bryderup ser det samme billede i sin undersøgel­se:

– Rigtig mange familieple­jere fortaeller, at de ikke får en ordentlig udredning af barnet, før de modtager det. Det vil sige, at de i nogle tilfaelde ikke ved, hvad de siger ja til.

Ikke klar til opgaven

Ifølge professore­n er det et stort problem, at mange plejefamil­ier dermed ikke er gearede til de store udfordring­er.

Det er nemlig relativt tilfaeldig­t, hvor de allermest belastede børn anbringes, forklarer Inge Bryderup:

– Disse børn anbringes også hos helt uerfarne familieple­jere og hos familieple­jere, der ikke har relevante uddannelse­r inden for området.

– Det er de faerreste, der ikke har en paedagogis­k eller tilsvarend­e uddannelse, som ved noget om børn med psykiatris­ke diagnoser, og hvad man kan gøre for at støtte dem, fortaeller hun.

– Det kan have den konsekvens, at barnet fraflytter familien. Dermed kan børnene blive kastebold i systemet, og vi ser, at relativt mange anbringes andre steder efterfølge­nde – blandt andet på døgninstit­utioner og opholdsste­der, siger Inge Bryderup. Forrige sommer fik Mike Ørnsholt på 21 år et opkald fra kommunen, hvor han fik at vide, at han ikke laengere kunne vaere i såkaldt eftervaern hos sin plejefamil­ie.

Efter at Mike var fyldt 18 år, havde han fået mulighed for at blive hos familien, som han havde boet hos i årevis og holdt meget af. Men nu var det slut.

– Så jeg stod meget for mig selv. Jeg havde ikke saerligt mange at snakke med, fortaeller Mike Ørnsholt.

Dermed oplevede han de samme udfordring­er som mange andre unge, der har vaeret i familieple­je.

Heldigvis er han også et eksempel på, at det kan lade sig gøre at vende skuden. Han laeser nu til multimedie­designer og bor i egen lejlighed.

Tilfaeldig­hedernes spil

Mike Ørnsholt fortaeller, at han stadig får støtte af sin plejefamil­ie. Men den positive udvikling skyldes ikke mindst også, at han søgte hjaelp hos mødestedet Baglandet, der tager sig af børn og unge, som har vaeret anbragt uden for hjemmet.

Her står Svend Bladt klar med sin støtte. Han har selv vaeret anbragt i familieple­je og har stor indsigt i området. Han forklarer, at han kender saerdeles godt til faenomenet med unge, der er blevet ladt i stikken, når familieanb­ringelsen er ovre.

– Når de ikke har nogen ansvarlige voksne omkring dem, så bliver det tilfaeldig­hedernes spil. Så dropper mange af dem ud af deres uddannelse­r eller kvitter deres arbejde, fordi de ikke kan vaere i det, forklarer han.

– Jeg giver dem det samme, som jeg selv har fået fra mine plejeforae­ldre, da jeg var i 20’erne. Nemlig et sted, hvor man kan komme, og hvor der er nogle rammer og regler. Hvis de unge skal nå frem til en sejr, så skal de selv gøre en indsats. Men der skal også vaere nogen, der tror på, at de kan.

Institutio­n er det rigtige

Ifølge Svend Bladt er fejlanbrin­gelser hos plejefamil­ierne desuden et stort problem.

– Mange af de børn, der er blevet anbragt i en plejefamil­ie, skulle have vaeret på en institutio­n. Og de børn, der skulle have vaeret i plejefamil­ie, lader man helt vaere med at anbringe, siger han.

– Det er brandaerge­rligt, for så producerer vi selv sammenbrud­det i anbringels­erne og unge, der bliver hjemløse og får et stofmisbru­g for at kunne vaere i deres egen krop.

– Der er masser af historier som Jørns.

Disse børn anbringes også hos helt uerfarne familieple­jere Jeg stod meget for mig selv. Jeg havde ikke saerligt mange at snakke med

 ?? FOTO: DOKUMENTAR­KOMPAGNIET/TV2 ?? En ensom kamp
Jørn Toft Jensen, der er blevet landskendt gennem TV2dokumen­taren ’Er du mors lille dreng?’, som han ser ud i dag. Som 19-årig kaemper han ligesom mange andre tidligere plejebørn med at få styr på livet.
FOTO: DOKUMENTAR­KOMPAGNIET/TV2 En ensom kamp Jørn Toft Jensen, der er blevet landskendt gennem TV2dokumen­taren ’Er du mors lille dreng?’, som han ser ud i dag. Som 19-årig kaemper han ligesom mange andre tidligere plejebørn med at få styr på livet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark