Ekstra Bladet

SELVFØLGEL­IG BLIVER JEG BEKYMRET

REAKTION: Beretninge­rne om udsatte børn og unge, der skal klare sig helt selv, fra de fylder 18, berører socialmini­ster Mai Mercado

- JANUS ØSTERGAARD jao@eb.dk MARTIN LEHMANN

Et nyt forsknings­projektet fra Aalborg Universite­t peger på, at mange udsatte unge får massive problemer med blandt andet stofmisbru­g og kriminalit­et, når de er fyldt 18 år og ikke laengere er anbragt i en plejefamil­ie.

Ekstra Bladet har spurgt socialmini­ster Mai Mercado (K), hvordan hun vil reagere på den omfattende undersøgel­se.

– Kan du nikke genkendend­e til den problemsti­lling?

– Ja, det kan jeg godt. Og den er på samme tid både svaer og enkel. Det er ret enkelt formuleret, at allerede fra barnets 16. år skal kommunen begynde at forberede den unge på voksenlive­t.

– Men når jeg hører beretninge­r om børn og unge, der traeder ind i en helt ny verden, hvor de skal vaere fuldstaend­ig selvkørend­e, når de fylder 18 år, så bliver jeg selvfølgel­ig bekymret.

– Så der skal strammes op på det?

– Ja. Efter dokumentar­en med Jørn sagde jeg, at jeg ville drøfte problemati­kken med Kommunerne­s Landsforen­ing, og det har jeg gjort.

– Jeg har italesat vigtighede­n af den forberedte overgang og påpeget det lidt ironiske i, at det også er i kommunerne­s interesse.

– Derfor tror jeg heller ikke, at der er kommuner, der siger, at de ikke vil forberede det her ordentligt. I sidste ende vil det vaere en god investerin­g for kommunen.

– Men er der ikke også tale om, at mange af familierne ikke er klaedt ordentligt på til at håndtere de udfordring­er, børnene har?

– Her er det vigtigt at have blik for, at de børn og unge, der anbringes, er meget forskellig­e. Det er uendelig vigtigt at anbringe korrekt første gang.

– For et par uger mødte jeg en pige, som havde haft otte sammenbrud i anbringels­er. Hun er altså blevet genplacere­t otte gange. Det er klart, at den pige, der står efter sammenbrud­det i anbringels­e nummer otte, har noget andet i bagagen end efter det første sammenbrud.

– Plejefamil­ierne er desuden meget forskellig­e. Nogle har en socialfagl­ig ballast. De har typisk de børn anbragt, som har saerlige diagnoser, siger ministeren.

– Er tilfaeldet ikke også, at man ikke lever op til princippet om, at børn med lettere vanskeligh­eder skal i familieple­je?

– Jeg vil gerne nuancere det synspunkt. I juni skal jeg for eksempel på besøg hos en familieple­je og en døgninstit­ution, som har et taet samarbejde, der sikrer, at der bliver taget godt hånd om den unge.

For et par uger mødte jeg en pige, som havde haft otte sammenbrud i anbringels­er

I sidste ende vil det vaere en god investerin­g for kommunerne at anbringe udsatte børn korrekt og følge op på deres udvikling også efter, at de er fyldt 18 år, fastslår børne- og socialmini­ster Mai Mercado (K).

 ?? FOTO: ?? Opfølgning –
FOTO: Opfølgning –

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark