Ekstra Bladet

HOLDER MIG I LIVE Min tids største opfindelse: P-pillen

I

-

Når man har levet i 100 år, ikke mindst når man har oplevet naermest hele det 20. århundrede, har man ikke bare samlet oplevelser på den private konto. Man har – som Lise Nørgaard – vaeret øjenvidne til en verden, der utallige gange har vaeret i opbrud, nedbrud og genrejsnin­g.

Teknologis­ke fremskridt – tilbageskr­idt, vil nogle nok mene – har stået i kø og fundamenta­lt forandret det meste af kloden fra 1917 til 2017. Men hvad har egentlig, ifølge Lise Nørgaard, vaeret den mest banebryden­de opfindelse i hendes levetid?

Telefonen er en plage

– I hvert fald ikke telefonen. Den er en plage. Jeg har hemmeligt nummer, men der må vaere en eller anden verdensoms­paendende mafia, der har besluttet sig for at dele mit nummer med hele Danmarks befolkning, for telefonen kimer ustandseli­gt.

– Jeg får lyst til at sige, at vaskemaski­nen er den mest revolution­erende opfindelse i min tid, for med dens indtog blev kvinderne fri for det store slaeb med vasketøjet og kunne i stedet bruge deres tid på noget mere fornuftigt.

– Men alligevel, ved naermere eftertanke, så talte jeg med min kusine Else om det, og hun sagde til samme spørgsmål ’p-pillen’. Og det må jeg give hende ret i.

– P-pillen vil jeg betegne som den mest revolution­erende opfindelse i min levetid. Da jeg var ung, gennemsyre­de graviditet­s-skraekken hele befolkning­en. Uønskede graviditet­er førte til dårlige aegteskabe­r, og i kølvandet på det oplevede man en masse sociale tilfaelde. Det er vi heldigvis fri for nu. Så jeg kan ikke se andet, end at p-pillen må vaere den mest epokegøren­de opfindelse.

 ?? FOTO: CLAUS POULSEN/ALL OVER PRESS ?? et laaange ... Lise Nørgaard agter at fejre sin 100-års fødselsdag med adskillige mindre fester, men mest glaeder hun sig til at saette studenterh­uen på sit oldebarn.
FOTO: CLAUS POULSEN/ALL OVER PRESS et laaange ... Lise Nørgaard agter at fejre sin 100-års fødselsdag med adskillige mindre fester, men mest glaeder hun sig til at saette studenterh­uen på sit oldebarn.
 ?? POLFOTO ?? Mangt og meget har aendret sig, siden den purunge Lise Nørgaard og hendes nu afdøde lillesøste­r, Gerda (th.), iført deres stiveste puds var hos fotografen i en festlig anledning.
POLFOTO Mangt og meget har aendret sig, siden den purunge Lise Nørgaard og hendes nu afdøde lillesøste­r, Gerda (th.), iført deres stiveste puds var hos fotografen i en festlig anledning.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark