Ekstra Bladet

Sommeren bliver typisk dansk

– Ingen hedebølger i kikkerten foreløbig, siger DMI-meteorolog

- KARSTEN GØTTLER kag@eb.dk

Med to uger til midsommer, sankthansb­ål og feriestart er det bedste sommervejr stadig i restordre. Eller rettere – det kommer i små portioner.

– Vi kender det som typisk dansk sommervejr. Ikke helt forrygende, men heller ikke rigtig dårligt. Det vil opleves som et par fine dage hist og nogle grå dage pist, siger DMI-meteorolog Thyge Rasmussen.

– Nu har vi ellers lige oplevet nogle meget våde dage med en hel måneds regn på et døgn. Har vi ikke en varmebølge til gode?

– Njarh, skybrud bliver også en undtagelse. Der er i hvert fald ikke udsigt til et lignende uvejr som fredag, hvor et bredt baelte af regn og torden trak op gennem Jylland og leverede mellem 20 og 40 mm vand.

– Det var vaerst i Vejle-området, hvor de med 59,4 mm fik hele juni måneds nedbør, som er 55 mm, på én gang plus en sjat oveni.

– Lange, stabile perioder med varme er der ikke umiddelbar­t udsigt til. Men der kommer fine dage ind imellem udsvingene. På torsdag eksempelvi­s får vi 23-25 grader, men kun 16-18 grader i dagene forinden, siger Thyge Rasmussen.

Lange, stabile perioder med varme er der ikke umiddelbar­t udsigt til

– Så vi skal vaenne os til de her irriterend­e udsving i vejret. Sådan var det jo også i vinter. Er det den nye danske model?

– Ja, det kan man godt sige. Men der vil ofte vaere store regionale forskelle. Søndag (i dag, red.) vil landet for eksempel vaere delt på tvaers. Der vil komme regn i det nordlige Jylland og dejligt sommervejr med sol og varme i de sydlige egne og på øerne, siger han.

– Men landsdaekk­ende solstråler af laengere varighed er der ingen af foreløbig?

– Måske. Hvis det kan hjaelpe lidt på humøret, har vi i øjeblikket et håb om en stabil sommerperi­ode i juli. Men prognosen er forbundet med stor usikkerhed, siger Thyge Rasmussen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark