Ekstra Bladet

De slap skam ikke for fejring

- RUNE MELCHIOR SJØRVAD JULIE KRAGH rms@eb.dk; jukr@eb.dk

Lørdagens guldbryllu­p forløb uden morgenvaek­ning, balkon-vinkning og festmiddag. Her ses regentparr­et, da de for 25 år siden slog vinduet op på Fredensbor­g Slot i anledning af deres sølvbryllu­p. Regentparr­et havde på forhånd gjort alt, hvad der stod i deres magt for at undgå at blive offentligt hyldet af deres undersåtte­r på deres guldbryllu­psdag i går. Alligevel var det, som om budskabet ikke helt var feset ind på lystavlen alle steder i det officielle Danmark.

Kongehuset havde i kølvandet på talrige forespørgs­ler meddelt, at man ønskede at fejre dagen ’under helt private former’, hvilket senere viste sig at daekke over, at man ønskede at hoppe om bord på kongeskibe­t Dannebrog og sejle rundt i de svenske farvande.

Guldmedalj­e til hoffet

Tv-stationern­e valgte dog at overhøre ønsket om et guldbryllu­p i stilhed og hyldede parret med en raekke programmer.

Blandt andet genudsendt­e DR bryllupstr­ansmission­en fra Holmens Kirke i 1967, mens TV2 diskede op med ’Kongeligt guldbryllu­p – kaerlighed­en og kaldet’.

Lørdagen igennem havde kongehuset­s social mediamedar­bejdere desuden travlt med at holde blandt andet den kongelige Instagram-profil opdateret med blandet kongerøgel­se, og her blev det blandt andet afsløret, at Margrethe og Henrik i dagens anledning havde valgt at udstyre deres trofaste medarbejde­re med en skinnende guldmønt – en såkaldt erindrings­medalje – med et mere eller mindre vellignend­e portraet af dem selv.

Flag og frimaerker

Rundt om i det ganske, danske land blev der desuden flaget fra offentlige bygninger og statsskibe – og busserne i København drønede såmaend også rundt udstyret med flag på toppen, som om festen ikke var aflyst.

Derudover er der både et jubilaeums­frimaerke og erindrings­mønter i omløb i disse dage – praecis som det var tilfaeldet ved regentparr­ets sølvbryllu­p i 1992.

Postnord lancerer nemlig et frimaerke, hvor motivet ifølge en pressemedd­elelse er ’et enkelt og stilfuldt foto af regentparr­et’.

Frimaerket har en vaerdi af 50 kroner og er en såkaldt rigsfaelle­sskabsudgi­velse i samarbejde med Grønland og Faerøerne.

Desuden udsender Nationalba­nken nye erindrings­mønter; en 500-krone-mønt i sølv og to slags 20-kronemønte­r.

Praecis hvem regentparr­et tilbragte dagen sammen med på Dannebrog, vil hoffet ikke oplyse. Men grundlovsd­ag var børn, svigerbørn og børnebørn samlet i haven på Fredensbor­g for at markere dagen. Her blev afsløret en statue med titlen ’Miss Fredensbor­g’, som Henrik havde begået.

 ?? FOTO: THOMAS WILMANN ??
FOTO: THOMAS WILMANN
 ?? FOTO: KONGEHUSET ?? Den kongelige erindrings­medalje
FOTO: KONGEHUSET Den kongelige erindrings­medalje

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark