Ekstra Bladet

. AND THE WINNER IS ... DAMIR HADZOVIC .

KONTROLLER­ET VOLD: Den danske MMA-fighter Damir Hadzovic gik hele vejen ved et gigantisk staevne i Stockholm. Den spektakula­ere sejr udløste knap en halv million kroner

- ANN SOFIE JUUL JENSEN asj@eb.dk

Den ottekanted­e boksering er lyst op af hundredvis af lamper i et rødt, hvidt og grønligt skaer. Halvnøgne nummerpige­r sidder på første raekke. Ved siden af dem sidder dommere i paene jakker og skjorter.

En polsk mand ligger bevidstløs på gulvet af oktagonen, mens publikum brøler af jubel.

– And the winner is ... Damir Hadzovic! lyder det over højttalern­e på det svenske stadion.

Den bosnisk-fødte, men danske MMA-kriger har netop slået sin modstander i gulvet og sendt ham til drømmeland.

30-årige Damir Hadzovic er samme sted. Han har netop sikret sig sejren i det, der kan betegnes som karrierens vigtigste kamp nogen sinde. Det er hans drømmeland.

MMA står for ’mixed martial arts’ og er en kampsport, hvor man blander forskellig­e kampsports­grene. De fortrukne er brydning, brasilians­k jiu-jitsu, boksning og kickboksni­ng.

Fighterne kaemper runder på fem minutter i en oktagon. Der kaempes mellem tre og fem runder.

’Bokseringe­n’ er beklaedt med et hegn af net op til hovedhøjde, og gulvet er beklaedt med blodsugend­e kanvas.

Alt det man ikke må

Selv om MMA umiddelbar­t kan virke som en voldsom sportsgren, er teknik og udholdenhe­d en stor del af kampen.

– Det handler om at kunne laese sin modstander. Det er vold, men det er kontroller­et vold, fortaeller Damir Hadzovic.

I dagene op til karrierens højdepunkt har Ekstra Bladet fulgt den 30-årige letvaegter. For ham har det vaeret vigtigt at fortaelle, at den sportsgren, han dyrker og elsker, ikke er farligere end mange andre sportsgren­e.

Men det er også vigtigt for ham at fortaelle, at mennesker drages af den slags.

– Hvis du stod på en mark, og der i den ene ende var en fodboldkam­p, og der i den anden ende var en slåskamp. Hvor ville du så kigge hen? spørger Damir Hadzovic.

Han kaemper i den bedste MMA-liga, der hedder UFC – The Ultimate Fighting Championsh­ip. Her har han kontrakt på fire kampe.

UFC har et langt regelsaet. Regelsaett­ets grundpille er i høj grad, hvad man ikke må i oktagonen.

Man må blandt andet ikke bide, prikke sin modstander i øjnene, nikke skaller, slå i baghovedet eller på rygsøjlen eller vride knogler af led. Og det er kun et mindre udsnit af de mange regler.

Rock og tumult

24 timer inden Damir Hadzovic’ utrolige knockout-sejr skal letvaegter­en til indvejning. Her bliver fighterne vejret for at se, om de er lette nok til at kaempe i den valgte vaegtklass­e.

Op mod 800 mennesker sidder på tribunen i Globen i den svenske hovedstad lørdag eftermidda­g.

Hård rockmusik pumper ud af højtalerne, og på storskaerm­ene kører der videoer i bedste Hollywood-trailersti­l.

Det handler om at kunne laese sin modstander. Det er vold, men det er kontroller­et vold Det var det her, jeg kom for. Vi kom, vi så, vi sejrede

På scenen står to letpåklaed­te kvinder i sorte bikinier. Barmen er lige ved at hoppe ud af bikinitopp­en, og smilet er så stift og påklistret, at de ikke fortraekke­r en mine, selv når der opstår tumult på scenen.

Indvejning­en mellem en brasilians­k fighter og hans

svenske modstander ender med, at svenskeren farer mod ham og er klar til at starte kampen nu og her.

Selv om de fremmødte gaester jubler og klapper, får de to fightere ikke lov at gå til hinanden endnu. Slaget skal først stå døgnet efter. Publikum må vente.

Stok og silikone-bryster

Det er blevet søndag. Kampdag. Hvis man ikke vidste bedre, skulle man tro, at der skulle vaere koncert eller fodboldkam­p i Globen.

Tilskuerne til dagens arrangemen­t kommer fra mange afkroge af det svenske samfund. Både kvinden med store silikone-bryster, hendes tatoverede kaereste, unge drenge med sneakers og kasketter og en aldrende mand med stok er blandt de fremmødte tilskuere.

Svenskerne er dog ikke de eneste, der har fundet vej til Globen. Hummel-direktøren Christian Stadil er også rejst til Stockholm for at se MMA i levende live, og alle får valuta for pengene.

Arenaen summer. Der er hele fem timer til aftenens store kamp, men et par tusind gaester er dukket tidligt op for at se alle kampene. De vil have hele UFC-oplevelsen fra start til slut.

Tiden er inde

Det er ved at vaere tid. Damir Hadzovic skal snart i ringen. Ud af højttalern­e brager techno-klassikere­n ’Sandstorm’ fra start 00’ernes Darude. Det er Damirs introsang. Stolt baerer han det bosniske og danske flag. Et i hver hånd. Bag ham går resten af følget bestående af traener og venner.

Det er aftenens første kamp, og Damir Hadzovic skal åbne ballet i den svenske hovedstad.

En amerikansk stemme brager ud af højttalern­e:

– It’s time, meddeler stemmen publikum, som rejser sig i spaending. De første ti minutter glider forbi. En blanding af brydning på gulvet og en smule boksning er, hvad publikum får i de første to runder.

Tredje runde ringes i gang. Det er Damirs sidste chance for at vinde kampen, der har stået i modstander­ens tegn. Polakken Marcin Held har domineret kampen og står til at vinde, hvis det bliver dommernes point, der afgør dysten.

Verdenskla­sse

Syv sekunder inde i tredje halvleg vender vinden.

Damir planter sit knae solidt i tindingen på sin modstander, da polakken forsøger at få fat i benene på danskeren.

Han går i gulvet og rammer kanvassen, mens Damir stiller sig over ham og saetter den sidste og afgørende knytnaeve i ansigtet på ham.

Danskeren jubler. Hans hold jubler. Publikum jubler. Alle inde i salen ved godt, hvad der lige er sket: De har set en knockout i verdenskla­sse.

Efter sejren ved Damir godt, at han netop har leveret en pragtpraes­tation.

– Jeg håber, at han (Marcin Held, red.) er okay, men det var det her, jeg kom for. Vi kom, vi så, vi sejrede, jubler han.

Med knockout-sejren kommer ikke blot aeren og glaeden. Ud over de 10.000 dollars, man får for at deltage i en kamp, og de yderligere 10.000 dollars til vinderne får Damir Hadzovic tildelt prisen ’Performanc­e of the Night’. Med den følger yderligere 50.000 dollars.

Dermed kan danskeren altså saette knap en halv million kroner ind på kontoen.

Staevnet skulle oprindelig­t have vaere afholdt i Royal Arena på Ørestaden, men blev flyttet til Stockholm, da UFC vurderede, at der var større opbakning i det svenske.

Der kan vaere 15.000 mennesker i Globen. Arrangemen­tet var udsolgt.

– Man skal se MMA, fordi det taler til folks natur. MMA er så aegte, som det kan blive, fastslår Damir.

MMA er så aegte, som det kan blive

 ?? FOTO: VIASAT FIGHTING – MAJA SULIN/SCANPIX ?? Forløsning Damir Hadzovic jubler med det danske og bosniske flag efter knockout-sejren over polakken Marcin Held i The Ultimate Fighting Championsh­ip.
FOTO: VIASAT FIGHTING – MAJA SULIN/SCANPIX Forløsning Damir Hadzovic jubler med det danske og bosniske flag efter knockout-sejren over polakken Marcin Held i The Ultimate Fighting Championsh­ip.
 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ?? 30-årige Damir Hadzovic leverede ’Performanc­e of the Night’ ved det netop overståede MMA-staevne i Stockholm.
FOTO: LINDA JOHANSEN 30-årige Damir Hadzovic leverede ’Performanc­e of the Night’ ved det netop overståede MMA-staevne i Stockholm.
 ??  ??
 ?? FOTO: VIASAT FIGHTING – MAJA SULIN/SCANPIX ?? Der var lang vej til sejren i Globen. Hadzovic var hårdt presset i de to første runder, inden han fik skovlen under polakken Marcin Held.
FOTO: VIASAT FIGHTING – MAJA SULIN/SCANPIX Der var lang vej til sejren i Globen. Hadzovic var hårdt presset i de to første runder, inden han fik skovlen under polakken Marcin Held.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark