Ekstra Bladet

TAG FLYET: DERFOR SKAL DU OVERVEJE AT DROPPE KØR SELV-FERIEN

Hvis du som udgangspun­kt tror, at det er billigere at tage bilen på ferie i Sydeuropa frem for flyet, så tager du fejl

- NIELS FRIIS

I mange tilfaelde vil det nemlig vaere billigere at flyve

Smider du ungerne ind på bagsaedet, kuffertern­e i bagagerumm­et og indstiller gps'en på Sydeuropa som destinatio­n, når du tager på sommerferi­e, skal du tage at laese med her.

I mange tilfaelde vil det nemlig vaere billigere at flyve til de populaere sydeuropae­iske feriedesti­nationer i Italien, Frankrig og Kroatien sammenlign­et med den samlede pris for at køre derned i egen bil.

Det viser beregninge­r, som Bilbasen og Spar Nord har lavet i samarbejde.

Hvis du vaelger at flyve, afgiver du til gengaeld den frihed, som det medfører at have egen bil med på ferien.

- Mange taenker nok, at det er vaesentlig billigere at køre selv end at rejse med fly til et populaert ferieområd­e og så evt. leje en bil på stedet. Men regnestykk­et er noget mere komplicere­t end blot udgifter til benzin eller diesel, siger Martin Lundholm, chefanalyt­iker i Spar Nord.

I mange tilfaelde er det faktisk billigere at flyve end selv at køre på ferie - blandt andet fordi omkostning­erne ved at have bil også inkluderer ejerafgift, forsikring, udgifter til billån samt løbende serviceudg­ifter. Men i forhold til en kør selv-ferie handler omkostning­erne i høj grad også om slid og vaerditab, påpeger Martin Lundholm.

Gør turen til en oplevelse

Jan Lang, markedsana­lytiker hos Bilbasen, har lavet beregninge­rne for Spar Nord, som tager udgangspun­kt i et gennemsnit af omkostning­erne for de 20 mest solgte nye og brugte familiebil­er i Danmark.

- Når vi også tager højde for braendstof­forbruget, så kan vi regne os frem til den faktiske kilometerp­ris for at bruge bilen. Det beløber sig for en benzinbil til omkring 3,1 kroner per kilometer og 2,7 kroner per kilometer for dieselbile­r. Men oven i det skal man på en bilferie i Europa også tage højde for vejafgifte­r og eventuelle faerger, siger Jan Lang.

Han anbefaler, at man gør køreturen til en del af ferien

og vaelger overnatnin­gerne efter, hvor der er interessan­te byer og sevaerdigh­eder, så opholdet bliver mere end bare et stop på vejen, hvis man holder fast i at tage bilen på ferien.

Fly eller bil?

Om du skal lade bilen stå handler i høj grad om, hvor mange der skal af sted. Det billigste valg, hvis man kun er to personer, er at tage et fly til eksempelvi­s den franske riviera frem for at køre fra Danmark i egen bil.

Selv ved familier med to voksne og to børn kan man godt få flybillett­er til en pris, som samlet set ikke er dyrere, end hvis familien kører selv. Til flyets fordel taler også flere andre forhold. Det er mere sikkert at flyve end at køre bil. Man risikerer heller ikke, at bilen må en tur på vaerksted undervejs - eller at komme til at sidde i en kilometerl­ang kø på motorvejen i timevis. Og man risikerer heller ikke fartbøder, hvis man bliver lige så utålmodig som børnene og kommer til at traede ekstra hårdt på speederen.

- Bilen giver omvendt en følelse af frihed og fleksibili­tet - og man slipper også for at leje en bil på feriestede­t. For dem, der ikke ønsker at planlaegge alt på forhånd, giver en ferie i egen bil en oplagt

mulighed for en spaendende køretur i Europa, som flyrejsen til en bestemt destinatio­n ikke kan hamle op med. Men økonomisk set vil det ofte bedst kunne betale sig at flyve, hvis man har udset sig et bestemt feriemål i Europa, siger Jan Lang.

Ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik tager danskerne hvert år cirka 1,2 millioner ferierejse­r til udlandet i bil. Om man vaelger bil eller fly afhaenger også af traditione­r i familien, og her er bilferien meget populaer.

 ?? FOTO: COLOURBOX ?? En af fordelene ved at fravaelge bilen som transportm­iddel på ferien er, at du undgår at sidde i køer .
FOTO: COLOURBOX En af fordelene ved at fravaelge bilen som transportm­iddel på ferien er, at du undgår at sidde i køer .

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark