Ekstra Bladet

Spar 20.000 kr. på dit boliglån

NYE OBLIGATION­ER: Der er mange penge at spare, hvis du skal optage eller omlaegge et fast forrentet realkredit­lån. Men du skal skynde dig

- STEEN VALGREEN-VOIGT svv@eb.dk

Skal du optage et nyt fastforren­tet realkredit­lån eller omlaegge et gammelt, skal du se at få fingeren ud.

Får du det på plads inden 1. september, er der nemlig rigtig mange penge at spare. Helt op mod 20.000 kroner for hver million, du låner.

Årsagen er, at realkredit­institutte­rne hvert tredje år skifter de såkaldte obligation­s-serier ud. Optager du et 30-årigt fastforent­et lån frem til 1. september, har de bagvedligg­ende obligation­er udløb i 2047.

Kun hvis du skynder dig

Men fra 1. september står der udløb i 2050 på obligation­en. Det betyder, at de investorer, der køber en sådan obligation, skal vente nogle år ekstra på at få deres penge igen. Og det tager de sig betalt for.

– Vi forventer, at de nye 30årige obligation­er vil blive handlet 1,5-1,75 kurspoint lavere end de nuvaerende. Det betyder, at din restgaeld på et lån på en million kroner med afdrag vil stige med mellem 17.000 og 20.000 kroner, hvis du venter med at optage lånet.

– Det betyder, at den månedlige ydelse efter skat vil vaere mellem 60 og 70 kroner højere med den nye obligation­sårgang. Altså du sparer du 60-70 kroner om måneden, – Der er penge at spare ved at optage lån i de nuvaerende obligation­s-årgange, påpeger Sonia Khan, seniorøkon­om i Realkredit Danmark. hvis du skynder dig, siger Sonia Khan, seniorøkon­om i Realkredit Danmark. Og selv hvis man først har brug for pengene fra lånet et stykke tid efter 1. september, kan det godt betale sig at optage lånet i de nuvaerende årgange. For eksempel hvis du først overtager din nye bolig til oktober.

Fordel raekker frem

– Har man et lånebehov senere, f.eks. i oktober måned, vil det for de fleste alligevel godt kunne betale sig at optage lånet i den nuvaerende årgang og få det udbetalt det senest 4. september.

– Det skyldes, at den merydelse, du betaler i perioden frem til, at du skal bruge pengene, vil vaere langt mindre end den meromkostn­ing, du får ved at vaelge de nye årgange, siger Sonia Khan.

Hvis du skal optage et afdragsfri­t lån, skal du taenke dig ekstra godt om.

Som det ser ud nu, vil for eksempel Realkredit Danmark kun åbne et nyt 30årigt afdragsfri­t lån på 2,5 pct. I dag kan du få det til en pålydende rente på blot 2,0 pct. Venter du, vil du få en højere kurs, der betyder, at restgaelde­n vil vaere mellem 26.000 og 28.000 kroner lavere med det nye 2,5 pct.-lån.

Til gengaeld vil den månedlige ydelse efter skat vaere mellem 240 og 245 kroner højere for hvert lånte million.

– Der er dermed et betydeligt beløb at spare ved at få udbetalt sit nye fastforren­tede lån i de nuvaerende årgange – isaer hvis man ønsker et afdragsfri­t lån, hvor det tilmed kan vaere sidste chance for at få et afdragsfri­t lån med en rente på blot 2 pct., siger Sonia Khan.

Omlaeg

Det er ikke kun nye boligejere, der kan spare. Har du en høj rente efter dagens forhold, bør du omlaegge, skriver Finanshuse­t i Fredensbor­g i sit nyhedsbrev.

’Har du et fastforren­tet lån med en rente på 3 pct. eller mere, bør du derfor overveje at omlaegge lånet inden udgangen af august 2017.’ er antallet af briter, som har fået tysk statsborge­rskab. Det er sket, efter Storbritan­nien sidste juni valgte at melde sig ud af EU. I 2015 lå antallet på omkring 600, men det er naesten femdoblet i 2016.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark