Ekstra Bladet

Christina stjålet som treårig

Lille kristen pige tilbage hos foraeldren­e efter tre års fangenskab i IS-troppernes terrorhøjb­org i Irak

- TORSTEN RUUS ruus@eb.dk

’Mor og far’. De tre ord flyder ud af munden på seksårige Christina Ezzo Abada, mens hun underholde­r sig med legetøj i en barak-by uden for Erbil i Irak.

Den lille, kristne pige kan ikke genkende sin biologiske familie. Men smilet virker aegte, og hun knuger sig uforbehold­ent ind til sine foraeldre.

I weekenden så Christina sin kurdiske familie for første gang i 1022 døgn efter naesten tre år i krigens braendpunk­t som gidsel hos terrororga­nisationen IS i Irak.

Lykkelige foraeldre

Få timer i forvejen var det endelig lykkedes irakiske elitetropp­er at opspore hende i den krigshaerg­ede by Mosul og befri hende. Hvad der er blevet af Christinas kidnappere, ved hendes foraeldre ikke.

Men hvad gør det? Nu og her blegner børnefamil­iens forbitrels­e og alle bekymringe­r for, hvad der skal blive af Christina giver sin lykkelige mor et knus. Efter naesten tre år som Islamisk Stats gidsel fik den nu seksårige pige i weekenden endelig sin familie at se igen.

give sin lille datter bryst foran et hospital i hjembyen Qaraqosh, hvor kristne angiveligt blev delt op i grupper og bestjålet af IS.

Pludselig rev en brutalt udseende kriger Christina ud af armene på hende. Aida

Nuh graed og bad og tryglede om at få datteren tilbage. Men der var ikke noget at gøre. ’Det er emirens ordre’, sagde krigeren. Lige siden har Christina vaeret vaek.

Frygter det vaerste

Flere blev siet fra til en ukendt skaebne, mens Christinas foraeldre og resten af gruppen blev laesset af i udkanten af det IS-kontroller­ede område.

af den USA-ledede offensiv.

I den befriede IS-højborg Mosuls fattige bydel Tayy elTanak fandt Khader Touma og hans hjaelpere endelig den efterlyste pige.

Hvad Christina har vaeret udsat for, melder historien ikke noget om. I det ydre fremstår hun sund og rask.

Familien har ellers ifølge Reuters frygtet det vaerste. Christinas foraeldre har ligesom resten af verden hørt vidneberet­ninger om kidnappede børn og unge, som i kløerne på Islamisk Stat har vaeret udsat for hjernevask, vold og seksuelt misbrug.

Datterens mulige traumer er ikke familiens eneste udfordring. Hjembyen Qaraqosh ligger i ruiner, og også af den grund er fremtiden mere end usikker. Men det går Christina naeppe op i:

’Jeg er hos mor og far’, siger hun til reporterne.

’Det er den bedste dag i mit liv. Vi er lykkelige for, at vi har fået Christina uskadt tilbage’

 ?? FOTO: ERIK DE CASTRO/REUTERS ??
FOTO: ERIK DE CASTRO/REUTERS

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark