Ekstra Bladet

OL-AENDRINGER BEKYMRER DANSK LEGENDE: Det er jo latterligt

IOC har besluttet at skaere i det samlede antal OL-deltagere til legene i Tokyo. Samtidig fylder de op med nye konkurrenc­er og fjerner gamle. Og så kommer der mange flere kvinder med

- ANDERS BERG abj@eb.dk

Den Internatio­nale Olympiske Komité (IOC) er ved at revolution­ere legene fuldstaend­ig. Det fremgår af en pressemedd­elelse fra Dansk Idraets Forbund (DIF).

Til legene i Tokyo i 2020 vil der vaere hele 285 faerre deltagere med, og der vil samtidig komme 16 nye discipline­r og aendringer på programmet. Blandt andet basketball tre vs. tre, BMX og faegtning. Så vil der også vaere flere mixed-discipline­r med både maend og kvinder på samme hold. Men den måske største og mest revolution­erende forskel bliver, at antallet af kvinder øges så markant, der vil vaere lige mange maend og kvinder med til legene i Tokyo.

Alle aendringer gennemføre­s i håbet om, at det vil give flere seere og publikumme­r i stuerne og på laegterne.

Flere af tiltagene bliver rost, mens andre skaber store bekymringe­r og frygt hos det danske tidligere ’guldfirer’-medlem Victor Feddersen.

Et problem

Victor Feddersen hilser flere kvinder velkommen til legene, men det kan også give et problem, mener han.

– Man risikerer, at det bliver lidt søgt, at flere kvinder skal med. Men det må man se ud over. Jeg synes jo, det er fint med flere kvinder. Der skal vaere lige vilkår for alle. Så laenge de leverer knivskarp konkurrenc­e for alle, siger Victor Feddersen, som mener, at saerligt roning for kvinder kan komme i kaempe problemer ved OL, fordi der nu skal flere med end tidligere.

– Der er så få lande, der kan stille med kvalificer­et hold til otteren og damefirere­n. Så få kan vaere med. Det er jo latterligt. For så risikerer de samme at vinde hver gang, og så er der ingen konkurrenc­e om det. Der er jo ikke nogen, der gider at se en konkurrenc­e-situation, hvor der er kaempe spredning i feltet. Der skal vaere konkurrenc­e blandt deltagerne. Det er det, der skaber underholdn­ingsvaerdi, siger Feddersen.

Han mener, at flere kvinder kan få den modsatte effekt og skabe skaevvridn­ing ved OL. Netop fordi nogle lande ikke vil vaere staerke nok til at konkurrere med eliten. Flest mulige atleter på lige niveau skaber bedre konkurrenc­er, mener han.

Det er sørgeligt

Feddersen bryder sig slet ikke om beslutning­en om at skaere det samlede antal deltagere ved ned med 285 atleter. Det giver også problemer for Danmark, som bliver frataget medaljecha­ncer, fordi fireren i for eksempel roning De mange aendringer skaber stor bekymring hos den danske tidligere guldvinder Victor Feddersen, her forrest i Guldfirere­n. bliver fjernet fra programmet.

– Det er bare ét skridt på vejen. Det er sørgeligt, at det sker. Det siger jeg som en nørd inden for området. Der burde vaere flere muligheder for deltagelse, for det er i forvejen svaert at kvalificer­e sig til OL. Hvis der er faerre pladser, bliver det kun endnu svaerere at kvalificer­e sig. Folk mister modet.

– Det er ikke en gangbar karriere. Hvis faerre taenker, de kan komme med, så bliver det ikke godt for legene og for sport generelt. De store lande tager bare pladserne, fordi de er dygtigere. Og så taenker nogle måske, at de skal satse på en traditione­l uddannelse som kammerater­ne derhjemme.

Omvendt anerkender den danske OL-guldvinder fra 1996, at en sportsgren som roning optager mange pladser ved et OL.

Giver mening

Jeg synes jo, det er fint med flere kvinder. Der skal vaere lige vilkår for alle

– Vi vidste godt, der ville blive skåret netop dér. Der skal vaere plads til damebåde, derfor skaeres der på letvaegtsf­ireren hos herrerne. Det er vejen frem. Det giver fin mening. Men faerre deltagere generelt gør det svaert at bryde igennem og konkurrere.

Feddersen roser beslutning­en om at inddrage nye sportsgren­e og mikse maend og kvinder i mange discipline­r. Han kalder det et friskt pust. Han er dog usikker på, om det rent faktisk vil give flere seere.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ??
FOTO: JENS DRESLING

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark