Ekstra Bladet

JENSBYS FEDE FIDUS SÅDAN TØRREDE HAN SKAT FOR MILLIONER

KREATIVE LÅN: Asger Jensby har fået 12 millioner hevet ud af selskaber uden at betale skat. Ekspert opfordrer myndighede­r til at gå ind i sagen

- PETER JEPPESEN LASSE C. PEDERSEN pej@eb.dk lcp@eb.dk

Den tidligere bestyrelse­sformand i det skandalera­mte IT Factory, Asger Jensby, er langtfra så uskyldig, som han har givet indtryk for i offentligh­eden.

Bestyrelse­sformanden havde nemlig udtaenkt en snedig model, så der kunne traekkes millioner af kroner ud af firmaer uden at betale skat.

Det viser dokumenter, som Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af.

Sideløbend­e med engagement­et i IT Factory ejer Stein Bagger selskabet Agios, og Asger Jensby ejer selskabet Troya.

Det er ulovligt at låne penge i sit eget selskab, fordi det er en måde at traekke penge skattefrit ud på i stedet for at udbetale udbytte, som skal beskattes.

Men Asger Jensby og Stein Bagger aftaler, at de kan låne i hinandens selskaber, og derved undgår de at betale skat. Samtidig fremgår det af dokumenter­ne, at Asger Jensby har vaeret dybt involveret i Stein Baggers selskab.

Ligner ulovlige lån

Det er i direkte strid med reglerne, lyder det fra skatteadvo­kat Michael Bjørn Hansen, som har vaeret kontorchef i Skat – blandt andet som chef for straffesag­erne. Han opfordrer myndighede­rne til at gå ind i sagen:

– Det er fuldt ud sidestille­t med et ulovligt aktionaerl­ån. Det er en omgåelse af en sådan karakter, at det kan vaere strafbart, siger han.

– Det vil vaere en myndigheds­fejl ikke at efterprøve, om det er skattesvig.

Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af konto-udskrifter fra Agios, der viser, at der er udbetalt store lån til Asger Jensby.

5. september 2007 bliver der lånt syv millioner kroner ud til Asger Jensby fra selskabet Agios United. I den forbindels­e skriver Asger Jensby til Stein Bagger:

’Som aftalt fremsendes lånedokume­nt for de 7 mio. Jeg har indsat en rente (5 % p.a.), som er lidt højere end mindsteren­ten (dermed burde vi ikke få problemer med Skat). Rentebetal­ing er ½ årlig bagud og lånets løbetid på 5 år. Jeg vil foreslå, at vi an- vender tilsvarend­e konditione­r mellem dig og Troya, når den tid kommer. OK?’

26. november 2007 låner Ager Jensby igen penge, denne gang fem millioner kroner.

Dermed er det lykkedes bestyrelse­sformanden at komme i besiddelse af 12 millioner kroner uden at betale en krone i skat.

Ville omgå reglerne

Ikke nok med, at Asger Jensby lånte store midler i Agios – han var også dybt involveret i virksomhed­en, viser dokumenter­ne.

Allerede i 2006 ville Asger Jensby og Stein Bagger nemlig fusionere de to selskaber.

Og i februar 2007 omtaler Asger Jensby ’de frie midler, vi har i Agios’ i en mail til Stein Bagger, inden Asger Jensby i august 2007 skriver følgende til Michael Ziegler, som både var personlig advo- kat for Stein Bagger og Asger Jensby og advokat for IT Factory:

’Stein og jeg har for laenge siden besluttet at fusionere vores respektive holdingsel­skaber Agios og Troya.’

Også Torben Bagge, ekstern lektor i skatteret og skatteadvo­kat, vurderer metoden som tvivlsom:

– Det er saerdeles tvivlsomt, om det er lovligt i henhold til gaeldende lovgivning på det tidspunkt, fordi man bytter lån alene med det formål at omgå reglerne, siger Torben Bagge.

Det er saerdeles tvivlsomt, om det er lovligt i henhold til gaeldende lovgivning Det er en omgåelse af en sådan karakter, at det kan vaere strafbart

 ??  ?? går. i Bladet Ekstra penge, Jensby Asger låner der selskab, Baggers Stein er det om ser Selv Sådan renten. bestemmer som Jensby, Asger tilsynelad­ende Bagger. det er Stein og Jensby Asger mellem mail intern en i ud fald hvert i det
går. i Bladet Ekstra penge, Jensby Asger låner der selskab, Baggers Stein er det om ser Selv Sådan renten. bestemmer som Jensby, Asger tilsynelad­ende Bagger. det er Stein og Jensby Asger mellem mail intern en i ud fald hvert i det
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark