Ekstra Bladet

Sensation: Det er lykkedes at lave en decideret skraemmend­e gyser

’It Comes at Night’ fremmaner med subtile midler et uhyggeligt fremtidssc­enarie

- ’It Comes at Night’

Instr.: Trey Edwards Shults Medv.: Joel Edgerton, Christophe­r Abbott, Carmen Ejogo, Riley Keough m.fl. 97 min. Premiere i dag i 34 biografer landet over ’It Comes at Night’ er en af den slags sjaeldne film, der blot bliver mere og mere skraemmend­e, des mere man taenker over den bagefter. afsideslig­gende hus skov.

I første scene ser vi en afkraeftet mand daekket af bylder drage sit sidste suk, hvorefter den resterende familie – far, mor og teenagesøn – iklaedt gasmasker smider ham i et hul i jorden, haelder benzin over og saetter ild til liget.

Praecis hvad der er gået forud, får vi aldrig at vide, men kan deducere os frem til, at en epidemi tilsynelad­ende har udryddet det meste liv på jorden, og den lille familie har forskanset sig med et forråd i forsøget på at overleve.

Her er fremmede stort set ensbetyden­de med døden.

Blaendende instruktio­n

Da en anden – tilsynelad­ende rask – familie opsøger deres ly, saettes deres tillid eller mangel på samme for alvor på prøve.

Mere skal ikke røbes her, men Shults formår på blaendede vis at skabe en klaustrofo­bisk, post-apokalypti­sk stemning uden at forfalde til den nemme løsning – godt hjulpet på vej af det lille kammer-ensemble af skuespille­re anført af stortalent­et Joel Edgerton.

Fotografen Drew Daniels smukke billeder og Kris Fenskes underspill­ede lyddesign udbygger blot den uheldssvan­gre stemning i filmen.

En ny klassiker

’Det skal nok gå alt sammen’, siger faderen i familien på et tidspunkt, hvorefter moren svarer: ’Det tror du ikke selv på, vel?’

Det replikskif­te afspejler meget godt historiens grundtone.

’It Comes at Night’ er en af den slags sjaeldne film, der uden billige tricks holder én i et jerngreb fra start til slut og blot bliver mere og mere skraemmend­e, des mere man taenker over den efterfølge­nde.

En kommende kultklassi­ker er født.

 ?? FOTO: ERIC MCNATT PHOTO ?? AEgte uhygge
FOTO: ERIC MCNATT PHOTO AEgte uhygge

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark