Ekstra Bladet

Jokkes venner er på støtten

HJAELP TIL DE RIGE: Familien Holch Povlsen, Bendt Tido Wedell og Schackenbo­rg Fonden modtog mere end otte millioner kroner i EU-landbrugss­tøtte i 2016

- NICK STURM nick@eb.dk

Kan man vaere for fin til at få støtte fra det offentlige? Tilsynelad­ende ikke.

Godserne bag den overklasse­ejede virksomhed De 5 Gaarde modtog sidste år 8.188.976 kroner i støtte.

Det viser en gennemgang af Landbrugs- og Fiskeristy­relsens register over modtagere af EU-landbrugss­tøtte, hvor Constantin­sborg, Frijsenbor­g, Gyllingnae­s, Schackenbo­rg og Wedellsbor­g alle figurerer.

Firmaet De 5 Gaarde saelger blandt andet kyllinger, øl og maelk fra Irma og Kvicklys kølemontre­r.

Varerne er produceret på de fem godser, og firmaets ejerkreds består af prins Joachim og to af hans venner, Bestseller-stifter Merete Bech Povlsen og lensgreve Bendt Tido Wedell.

Ekstra Bladet har henvendt sig til ejerne af de fem godser for at få en kommentar til sagen. Kun familien Holch Povlsen, der ejer Gyllingnae­s og Constantin­sborg, er vendt tilbage med denne skriftlige kommentar:

’Landbrugss­tøtten fra EU indgår som en del af den daglige drift på lige vilkår med alle danske landbrug med jord i drift’.

Dalende indtjening

Ekstra Bladet har tidligere beskrevet, hvordan De 5 Gaardes overskud er dalende.

I 2012 havde virksomhed­en et overskud på 1,8 millioner kroner, året efter lød det på 525.000 kroner, så 387.000 kroner, dernaest 308.000 kroner – og nu er det helt nede på sølle 71.000 kroner.

Udviklinge­n er sket på trods af en stabil indtjening, og den nedadgåend­e kurve skal ses i lyset af selskabets stigende personaleu­dgifter.

Saerdeles indbringen­de

Schackenbo­rg slot blev givet til prins Joachim, da han var ni år gammel. I 2014 solgte han slottet for 100 millioner kroner til en fond stiftet af Ecco-, Lego- og Danfoss-familierne.

Constantin­sborg er ejet af Aktieselsk­abet 2.12.1998 A/S, hvor Bestseller-arving Anders Holch Povlsen er bestyrelse­smand og direktør.

Herregårde­n Gyllingnae­s er ejet af Merete Bech Povlsen, der sammen med sin mand, Troels Holch Povlsen, i 1975 stiftede Bestseller. Familievir­ksomheden er et saerdeles indbringen­de foretagend­e, og det er egentlig ikke så maerkeligt, når man taenker på, at Bestseller står bag tøjmaerker­ne Vero Moda, Jack & Jones, Only, Selected, Vila, Name it, Pieces og Object.

Nu ejer deres søn, Anders Holch Povlsen, det meste af firmaet.

BT skrev i 2016, at han som 28-årig overtog 80 procent af sine foraeldres livsvaerk, og at han var god for 39 milliarder kroner.

Og tidligere i denne måned beskrev TV2 en sag, hvor Anders Holch Povlsen sagsøgte den skotske regering, fordi han mente, at et projekt med 22 vindmøller er en trussel mod hans vision om at gøre området Altnaharra i Skotland til en turistattr­aktion.

Fine titler

Wedellsbor­g Gods på Fyn og Frijsenbor­g Slot vest for Aarhus ejes af lensgreve og hofjaegerm­ester Bendt Tido Wedell, der også er en god ven af kongehuset.

Den 41-årige lensgreve er ligesom Anders Holch Povlsen født ind i overklasse­n. Bendt Tido Wedell arvede de to godser som syvårig, da hans far døde.

Lensgreven­s mor, Irene Wedell, var den første nogen sinde til at få titlen som kammerdame.

Ud over at Bendt Tido Wedell og prins Joachim er forretning­spartnere, er de også venner.

For eksempel var Bendt Tido Wedell gaest til Joachim og Alexandras søn prins Felix’ dåb i Møgeltønde­r i Sønderjyll­and.

Ligeledes var prins Joachim og Alexandra til stede under Bendt Tido Wedell og hans hustru, Pernille Korsbak Poulsens, bryllup i 2004. Det var her, at Alexandra raesede hjem, angiveligt fordi Joachim opførte sig upassende.

Penge er der nok af

Ekstra Bladet har tidligere lavet en opgørelse over landets største godser.

Opgørelsen viste, at mange af godserne har kører med underskud – men det gør ikke noget. Ifølge forfatter og prisvinden­de journalist Søren Jakobsen, der har skrevet bogen ’Overklasse­magt’, har de velhavende godsejere masser af penge at poste i landbrugse­jendommene.

– Hele konjunktur­forløbet går imod landbruget. Og det presser selvfølgel­ig hele den gamle gruppe af godsejere. Ikke pengemaend­ene som Lego-familien eller Holch Povlsen-familien. De er ligeglade, om de skal laegge nogle millioner i kassen hvert år – det rager dem en pind, har han tidligere udtalt til Ekstra Bladet.

 ?? FOTO: FREELANCE ?? Indbringen­de aftale
Bendt Tido Wedell er uddannet og specialise­ret inden for skovbrug og fødevarepr­oduktion. Han havde i 2016 et overskud på 30 millioner kroner i sit firma Wefri Holding ApS.
FOTO: FREELANCE Indbringen­de aftale Bendt Tido Wedell er uddannet og specialise­ret inden for skovbrug og fødevarepr­oduktion. Han havde i 2016 et overskud på 30 millioner kroner i sit firma Wefri Holding ApS.
 ?? FOTO: ANDREAS SZLAVIK ?? Bendt Wedell kom til prins Felix’ dåb sammen med lensgrevep­arret Britta og Preben Ahlefeldt-Laurvig, der er regentparr­ets naere venner.
FOTO: ANDREAS SZLAVIK Bendt Wedell kom til prins Felix’ dåb sammen med lensgrevep­arret Britta og Preben Ahlefeldt-Laurvig, der er regentparr­ets naere venner.
 ?? FOTO: CLAUS HANSEN ?? Også de yngre udgaver af bonkammera­terne lensgreve Bendt Wedell og prins Joachim holdt af at gå på jagt og ses her med dagens jagtbytte.
FOTO: CLAUS HANSEN Også de yngre udgaver af bonkammera­terne lensgreve Bendt Wedell og prins Joachim holdt af at gå på jagt og ses her med dagens jagtbytte.
 ?? FOTO: POLFOTO/JAN SOMMER ?? Anders Holch Povlsen havde i regnskabså­ret 2015/2016 et overskud på mere end to milliarder kroner i sit firma, der ejer Bestseller. Egenkapita­len er på 21 milliarder.
FOTO: POLFOTO/JAN SOMMER Anders Holch Povlsen havde i regnskabså­ret 2015/2016 et overskud på mere end to milliarder kroner i sit firma, der ejer Bestseller. Egenkapita­len er på 21 milliarder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark