Ekstra Bladet

12 anholdt fredag: Romaer er klar til Roskilde Festivalen

- JAN SØGAARD js@eb.dk

12 rumaenske hjemløse blev anholdt tidligt fredag morgen under en ny politiakti­on mod roma-lejre i København.

Syv blev anholdt under en bro i Østedspark­en, hvor de havde søgt ly for nattens regn.

To blev anholdt på Nikolaj Plads og tre ved Københavns Byret på Nytorv, hvor de overnatted­e på den store trappe til byretten.

Rumaenerne, alle maend, kan se frem til bøder på 1000 kr. og tre af dem fremstille­s lørdag i Københavns dommervagt med henblik på faengsling efter udlaending­eloven og udvisning.

Det skyldes, at de tre rumaenere flere gange tidligere er blevet bortvist fra romalejre

En sigtes for et indbrud begået i 2012 og for tricktyver­i.

Selv om Københavns politi forsøger at stresse romaerne og få en del af dem udvist, opholder de sig stadig i store tal i København, hvor de samler flasker og tigger.

Siden 1. april har Københavns politi ryddet 29 romalejre.

– Vi kan kun opfordre borgerne til at anmelde lejrene til os, hvis de skaber utryghed i et område. Vi vil ufortrøden­t fortsaette disse aktioner året ud, og vil gerne koordinere vores aktioner, så de målrettes de mest utryghedss­kabende steder i byen, siger vicepoliti­inspektør Jakob Søndergaar­d fra udlaending­ekontrolle­n i Københavns politi.

Roskilde Festivalen naermer sig, og den bliver formentlig igen et eldorado for flaskesaml­erne. Politiet er allerede stødt på flere romaer, som har billetter til RF.

Imens venter politiet på, at den nye lov mod tiggeri traeder i kraft.

I onsdags skaerpede Folketinge­t straffen for tiggeri på for eksempel gågader og ved stationer, således at tiggeri som udgangspun­kt skal give 14 dages faengsel.

Straffen skal falde første gang, og politiet skal ikke som tidligere først give en advarsel.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark