Ekstra Bladet

ENKE I OPRØR:

EU bruger min mand på cigaretpak­kerne uden at have fået lov, siger en vred dansk enke. Det samme haevder mange andre

- CHRISTIAN KLOSTER PRIVATFOTO kloster@eb.dk

Hvem er denne mand, der skal tjene til skraek og advarsel for alle rygere? Adskillige EU-borgere haevder, at det er et privat billede. En tilsynelad­ende dødssyg mand ligger i en hospitalss­eng med en ilt-slange i svaelget. Hans øjne er lukkede, munden er åben.

’Rygning er årsag til slagtilfae­lde og handicap’, lyder advarslen.

– Det er et portraet af min nu afdøde mand, Horst Essler, mens han lå for døden i koma på Slagelse eller Køge Sygehuse i 2013. De misbruger hans portraet på tobaksemba­llagerne – helt uden mit samtykke.

– Det er meget kraenkende at blive konfronter­et med hans død, hver gang jeg handler i Netto, siger enken Jeanette Essler.

Hun forklarer til Ekstra Bladet, at Horst Essler var en meget privat person, som aldrig ville give EU samtykke til, at hans portraet måtte optrykkes som skraemmebi­llede på cigaretpak­ker i alle medlemslan­de.

– Så nu har jeg henvendt mig til Ekstra Bladet for at få det stoppet og for at få opklaret, hvordan det kan finde sted, siger Jeanette Essler, som oplyser, at mange i lokalområd­et kan bekraefte, at billedet på cigaretpak­kerne er af Horst Essler.

Fik et chok

Det viser sig, at Jeanette Essler ikke er den eneste enke, som mener, at EU misbruger billeder af deres afdøde maend.

Eksempelvi­s har en rasende enkefru Dorothy Bullock fra det sydlige Wales i Storen britannien over for lokale medier haevdet, at det er hendes afdøde mand, Kenneth, som er uden samtykke på ydmygende vis er blevet portraette­ret på cigaret-pakkerne.

Jodi Charles, en anden forfaerdet britisk enke, fortaeller til Mail Online, at hun er 100 procent sikker på, at manden på pakkerne er hendes nu afdøde far, David Ross. Og i Spanien haevder Dorothy Bullock fra Wales med sin nu afdøde mand, Kenneth, som ifølge hende også optraeder på cigaretpak­kerne. Britiske Jodi Charles er 100 procent sikker på, at manden på pakken er hendes nu afdøde far, David. nulevende 54-årig mand, at hans portraet bliver misbrugt på billederne.

Billedet er ifølge ham blevet taget, da han blev lagt i narkose til en ikke ryger-relaterere­t operation i 2013.

Den 54-årige tysker Harald Molter fik også et chok, da han så billedet.

Han siger nemlig, at han selv må vaere blevet fotografer­et i forbindels­e med, at han blev indlagt og opereret i hjernen i 2001.

Og en mand i Italien mener også, at billedet er af hans far.

De utilfredse EU-borgere haevder alle som en, at billederne er taget uden deres samtykke – og uden samtykke fra de afdøde maend.

Nogen tager fejl ...

I en kommentar til sagen skriver Sundhedsst­yrelsen følgende til Ekstra Bladet:

’Hverken vi eller Sundhedsst­yrelsen kender de afbillede personers identitet eller nationalit­et og har heller ikke mulighed for at indhente denne informatio­n. Men vi ved, at de alle har givet informeret samtykke på, at billedet bruges som billede-advarsel på tobakspakk­er.’

Hvis man skal tro på de danske myndighede­r, tager alle de berørte i sagen altså fejl:

– Vel gør jeg ej. Horst havde ikke en dobbeltgae­nger. Jeg var gift med ham i mere end 25 år og ved, at det er ham, fastslår Jeanette Essler.

EU-Kommission­en forsikrer også om, at alle de portraette­rede har givet samtykke til, at billederne må bruges til formålet.

Horst havde ikke en dobbeltgae­nger. Jeg var gift med ham i mere end 25 år og ved, at det er ham

 ??  ?? Røgslør
Røgslør
 ?? FOTO:/RITZAU/SWNS ??
FOTO:/RITZAU/SWNS

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark