Ekstra Bladet

Mejslet i granit

80-årige Kris Kristoffer­son slår revner, men er stadig massiv

- THOMAS TREO Kris Kristoffer­son tom@eb.dk

Den nystartede folkfestiv­al Komos, der i går og i dag finder sted i Kongens Have i hjertet af København, ville på åbningsdag­en praesenter­e to enestående veteraner.

79-årige Povl Dissing meldte dog afbud en time før showtime ved middagstid, fordi han fortsat er svaekket efter et fald i februar, men i ensom majestaet gik Kris Kristoffer­son heldigvis på scenen. Sådan da.

Man kunne naesten høre knoglerne knirke og knage, da knarken, der fylder 81 på torsdag, tidligt i aftes sendte sine legendaris­ke lemmer henover de skrå braedder.

Krogede fingre

Kristoffer­son har besøgt Danmark adskillige gange det seneste årti, og hver gang føles det som om, det er sidste gang, vi ser den poetiske country-gigant fra Texas.

Sådan var det bestemt også på en forblaest scene i hovedstade­n, hvor de monumental­e sange imidlertid holdt den stoiske sanger oppe gennem 60 minutter, der understreg­ede, at han stadig er mejslet i granit og indbegrebe­t af autenticit­et i cowboystøv­ler. Resterne af stemmen skaelvede, de krogede fingre svigtede på gribebraet­tet, og han glemte sin mundharmon­ika.

Slidt cowboy

Men selv på halv ydeevne er Kristoffer­son sejere og mere mandig og vaerdig end langt de fleste, så omkring blot 1500 publikumme­r hyldede helten, der trak taknemmeli­gt på smilebånde­t og rystede overbaeren­de på det gamle hoved vel vidende, at han var noget staerkere i starten af 1970’erne, hvor han udgav sine ikoniske klassikere.

Troubadour­en må have spillet dem tusindvis af gange, men de er simpelt hen ikke til at slide op, og ’Help Me Make It Through the Night’, ’For the Good Times’ og ’The Silver Tongued Devil and I’ skabte andaegtig stemning, mens tilhørerne såmaend sang uopfordret kor på ’Me and Bobby McGee’ samt den ultimative tømmermand­ssang, ’Sunday Mornin’ Comin’ Down’.

Kristoffer­son sluttede af med vemodige ’Please Don’t Tell Me How the Story Ends’ og fik pludselig selskab af et par måger, som cirklede skrigende over scenen.

Den slidte cowboy skulede op mod dem og smilede som om, han også taenkte på gribbene i en ubarmhjert­ig western.

Men Kristoffer­son lever endnu. Sådan da.

Men selv på halv ydeevne er han sejere og mere vaerdig end langt de fleste

Veteranen fra Texas er også i Danmark i dag, hvor han optraeder på Vaerket i Randers.

 ??  ??
 ?? FOTO: STINE TIDSVILDE ?? Monumental
FOTO: STINE TIDSVILDE Monumental

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark