Ekstra Bladet

Parti-demokrati er en illusion

Henrik Sass Larsen (S) forsvarede på Folkemødet sin ide til ny partistruk­tur, der har fået det socialdemo­kratiske bagland til at kraeve hans afgang

- THOMAS RIBER-SELLEBJERG er det lige, han siger om mig? trs@eb.dk

Den magtfulde og kontrovers­ielle gruppeform­and for Socialdemo­kratiet, Henrik Sass Larsen, har skabt oprør i partiets bagland, fordi han har kaldt parti-demokrati for en illusion.

Det fik i sidste uge en raekke socialdemo­krater fra baglandet til at kraeve hans afgang. Men Sass traekker ikke i land, da han på Ekstra Bladets scene i Allinge bliver interviewe­t af opinionsre­daktør Mads Kastrup.

– Et moderne parti i dag skulle jo afskaffe partiforen­inger, kredsforen­inger og hovedbesty­relser, derefter skulle der laves en partiorgan­isation på nettet har du udtalt, mener du det?

– Det mener jeg også lidt. Nu bliver det nemlig svaert det her. Det er to år siden, og jeg kan knap huske det, men jeg kan huske lidt af det, siger Sass Larsen, da han forklarer sine tidligere udtalelser, inden han uddyber:

– Den måde vi har bygget partierne op på, der må vi spørge os selv, om det er den ideelle måde at gøre tingene på.

– Altså at man kan komme gående ind fra gaden til en partiforen­ingen med en god ide, og så skal den hele vejen igennem systemet – mange led – inden den kan komme ind til Folketinge­t og blive vedtaget. Så siger jeg, at hvis man tror, at det er sådan parti-demokrati fungerer, så er det en kaempe illusion, for sådan fungerer det på ingen måde, siger Sass Larsen.

– Kunne godt taenke dig, at det var sådan?

– Jeg havde en nuanceret holdning. Så har jeg en ide til, hvordan man kan udvikle partier. Jeg tror ikke, at man kan lokke saerligt mange mennesker til at gå til de her pligtmøder. De er utroligt kedelige. Dårlig kaffe og Karen Volf småkager, fortaeller Sass Larsen.

For to år siden blev Sass Larsen interviewe­t til et speciale og med hans egne ord, snakkede han frit fra leveren. Dagbladet Informatio­n bragte i sidste uge citaterne, – Et moderne parti skal altså afskaffe partiforen­inger, kredsforen­inger og hovedbesty­relser og kun fungere på nettet, lød det fra ordstyrer Mads Kastrup til Henrik Sass Larsen . der har skabt røre i partiet.

Isaer parti-soldaterne og graesrødde­rne har følt sig trådt over taeerne.

– Du har også udtalt, at de politiske partier blev lavet, da man ikke havde noget andet at tage sig til.

Det kunne godt få en loyal socialdemo­krat til taenke, hvad

– Det jeg prøvede at sige, det var, at rent historisk har jeg ret i, at i 1950 havde man ikke så mange ting at tage sig til. Siden da er der kommet så mange nye valgmuligh­eder, siger Sass Larsen.

– Siger du, at du godt kan undvaere socialdemo­krater?

– Nej, nej. Det gik lige så godt. Det kommer helt an på, hvordan du vinkler det. Det Informatio­n gjorde var tarveligt. Jeg ville ønske, at det var jer, der havde laest nogle flere universite­ts-specialer, siger Sass Larsen som forsvar.

Budskabet gik rent ind

blandt publikum, og en stor faelles latter bryder ud. Det er uvist, om det er socialdemo­krater, der står og kigger på gruppeform­anden, imens han forklarer sig. Men han har ikke spist sine ord, og illusionen om parti-demokrati lever stadigvaek hos Sass Larsen.

De er utroligt kedelige. Dårlig kaffe og Karen Volf småkager

 ?? FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN ?? Forsvarspo­sition
FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN Forsvarspo­sition

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark