Ekstra Bladet

SÅ MEGET BETALTE DU FOR KONG HENRIKS SVIPTUR

I DA KONGEN DROPPEDE PLIGTERNE: Det er dyrt for de danske skatteborg­ere, når Henrik stikker til søs

- JULIE KRAGH jukr@eb.dk

Mandag aften 15. maj staevnede kong Henrik og en gruppe naere venner – heriblandt rigmaenden­e Christian Kjaer og Peter Zobel – ud fra Amalienbor­g i kongeskibe­t og satte kurs mod Bornholm til den årlige bukkejagt. Torsdag morgen var skibet tilbage i København.

Jagt-udflugten, der er af ren privat karakter og derfor ikke optraeder i kongehuset­s officielle kalender, er en tilbageven­dende begivenhed for Henri og hans fornemme venner – og en fast post for forsvaret og dermed de danske skatteyder­e.

634.000 kroner kostede det kongelige besøg på klippeøen, viser en aktindsigt i forsvarets udgifter til kongehuset.

Større regning

Forsvaret understreg­er dog, at en del af beløbet – 184.000 kroner – drejer sig om faste udgifter til det 85 år gamle skib, som det ville have haft, også selv om den bornholmsk­e sviptur ikke var blevet gennemført.

Det drejer sig om udgifter til besaetning­en for i alt 141.000 kroner samt 43.000 kroner for såkaldt ’rådighedsb­estemte omkostning­er’, der ifølge forsvaret daekker over ’eksempelvi­s administra­tion og it’. Dermed ender regningen for den tre dage lange sviptur på 450.000 kroner. Den forventes dog at blive lidt højere, når omkostning­er til mer– og overarbejd­e er blevet registrere­t.

Sidste år lød regningen på 454.217 kroner for tre dage. Her var dog også en officiel opgave undervejs – nemlig en udnaevnels­e af Årets AEreskunst­ner i Østermarie Kirke. Forsvaret oplyser dog i den udleverede aktindsigt, at beløbet kan blive noget større, da visse omkostning­er omkring mer– og overarbejd­e endnu ikke er registrere­t i forsvarets økonomisys­tem.

Ekstra Bladet kontaktede kongehuset for at høre, hvordan det kan vaere, at kong Henrik sejlede i sin egen sø – uden at have et officielt arrangemen­t undervejs på turen – og fik følgende svar fra den kongelige kommunikat­ionsafdeli­ng:

’Kongeskibe­t Dannebrog står til rådighed for H.M. Dronningen og betragtes som residens for Regentparr­et på lige fod med for eksempel Gråsten Slot’.

Helt privat – naesten

Margrethe og Henrik er da også så glade for det knap 80 meter lange kongeskib, at de valgte at fejre deres helt private guldbryllu­p om bord.

Helt privat bliver det nu aldrig på Dannebrog, hvis fulde besaetning ifølge Kongehuset taeller ni officerer, syv sergenter, to konstabler og hele 38 vaerneplig­tige.

Turen gik til Østersøen, og dagen inden parrets 50-års bryllupsda­g blev tilbragt på Stora Karlsö med en guide, øens tilsynsman­d Martin Enquist.

– Vi gik ikke meget, men de klarede det fint, fortalte han til Ekstra Bladet i sidste uge.

– Det er prinsen, der har skudt bukken, forsikrede han.

Det må siges at vaere lidt af en praestatio­n set i lyset af, at Henrik ikke har gået på jagt i adskillige år og i øvrigt ikke var til stede, da jagtsel-

 ?? FOTO: MORTEN BRANDBORG ?? Kongens jagtselska­b bestod blandt andre af Peter Zobel, Christian Kjaer, erhvervsma­nden Fritz Schur og prins Pignatelli.
FOTO: MORTEN BRANDBORG Kongens jagtselska­b bestod blandt andre af Peter Zobel, Christian Kjaer, erhvervsma­nden Fritz Schur og prins Pignatelli.
 ?? FOTO: MORTEN BRANDBORG ?? Knap en halv million kroner koster det forsvaret, når kong Henrik og hans rige venner tager på jagtudflug­t med kongeskibe­t.
FOTO: MORTEN BRANDBORG Knap en halv million kroner koster det forsvaret, når kong Henrik og hans rige venner tager på jagtudflug­t med kongeskibe­t.
 ?? FOTO: KONGEHUSET ?? Kongen koster d
Ifølge kongehuset står ’Danne altid til rådighed som residens regentparr­et. Derfor skal skibe vedligehol­des løbende – også om det benyttes til ture uden officielle formål. Her er parret fotografer­et til deres ’private’...
FOTO: KONGEHUSET Kongen koster d Ifølge kongehuset står ’Danne altid til rådighed som residens regentparr­et. Derfor skal skibe vedligehol­des løbende – også om det benyttes til ture uden officielle formål. Her er parret fotografer­et til deres ’private’...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark