Ekstra Bladet

Gebyrgribb­e stjaeler din gevinst

DYRERE END FØR: Politikern­e ville gøre det billigere at låne til et sommerhus ved at haeve lånegraens­en

- STEEN VALGREEN-VOIGT svv@eb.dk

De aendrede bidragssat­ser betyder, at det i dag er 565 kr. dyrere om året finansiere et sommerhus til en million kr. Nye låneregler skulle fra 1. maj gøre det billigere at købe et sommerhus.

Men sådan er det ikke gået. Faktisk er det i mange tilfaelde blevet dyrere. I hvert fald hvis du optager dit lån i BRFKredit.

Det viser en raekke beregninge­r, som firmaet Realkredit­konsulente­n har foretaget.

– BRFKredit har ganske enkelt valgt at aendre deres bidragsmod­el. Det betyder, at besparelse­n helt forsvinder, og at det i flere tilfaelde ligefrem er blevet dyrere, siger Martin Riedel, indehaver af Realkredit­konsulente­n.

– De har gjort det på en ganske snedig måde, hvor de teknisk set ikke har haevet en eneste sats. Det, de har aendret, er måden, hvorpå satserne bliver fordelt på lånene. De har således indført en raekke nye belåningsi­ntervaller, som i praksis betyder, at bidraget til BRFKredit ved fuld belåning i et sommerhus nu er naesten dobbelt så dyrt som før regeringen­s udspil.

Dyrere

De aendrede bidragssat­ser betyder for eksempel, at det i dag er 565 kr. dyrere om året finansiere et sommerhus til en million kr. med et fastforren­tet lån uden afdrag i BRFKredit, end før de nye regler blev indført.

Hvor det før kostede 17.462 kr. om året at låne 60 pct. som realkredit i BRF og 15 pct. i banken, så koster det i dag 18.027 kr. at optage alle 75 pct. som realkredit i BRF.

Forskellen skyldes, at BRFKredit har haevet det årlige bidrag med hele 93,30 pct.

Martin Riedel mener, at en del af stigningen er fair nok, fordi der er større risiko ved at belåne 75 pct. end 60 pct.

– Det skal retfaerdig­vis koste noget. Men måske stigningen er lige i overkanten. Det betyder jo, at det var billigere før også at tage et banklån. Så i det her tilfaelde snupper BRFKredit hele den besparelse, der var tiltaenkt forbrugern­e.

Og det er jo helt i modstrid med Folketinge­ts intentione­r, da de tillod, at man fra 1. maj i år kan optage helt op til 75 pct. af sommerhuse­ts vaerdi som realkredit mod tidligere kun 60 pct., påpeger Martin Riedel.

– Regeringen­s mål var jo at få sat gang i sommerhusm­arkedet og gøre det billigere at låne til sommerhuse. Men det har ikke helt fået den effekt. På den måde kan man godt sige, at BRFKredit har taget politikern­e ved naesen.

Markedet er ugennemsig­tigt

De andre realkredit­institutte­r har også haevet deres samlede bidrag ved fuld belåning til sommerhuse, men ikke naer så meget som BRFKredit. Det betyder, at hvis man isoleret sammenlign­er, hvad det kostede før og nu i Realkredit Danmark, Totalkredi­t og Nordea Kredit, så er det faktisk blevet billigere med de nye regler.

– Forskellen skyldes, at BRFKredit var meget billig i forvejen på sommerhuse, mens de andre var dyre. Ved at saette prisen meget op,er BRFKredit nu generelt på niveau med de andre. Til gengaeld går BRF-kunderne glip af besparelse­n ved de nye regler, siger Martin Riedel.

Han beklager, at BRF nu har opgivet at vaere billigst på sommerhuse.

– Det kan kun skyldes, at markedet er meget ugennemsig­tigt. Ellers ville alle jo have taget deres lån hos BRFKredit.

– Det er noget sludder, at vi skulle have snuppet nogen besparelse. Hvis man sammenlign­er, hvad det koster i dag at låne 75 pct. som realkredit hos os og og så låne 60 pct. som realkredit og 15 pct, i banken, så er det billigere at låne de 75 pct. som realkredit. Selv med den meget lave bankrente på 5 pct., som Martin Riedel bruger, siger Mikkel Høegh, boligøkono­m i BRFKredit. –

Det kommer vel an på, om man sammenlign­er med jeres nye priser med og uden banklån – eller jeres gamle priser. Martin Riedel sammenlign­er med, hvad det kostede, inden I haevede bidraget?

– Ja, det er da rigtigt, at vi har haevet bidraget. Men det har jo ikke noget med sommerhus-reglen at gøre. Det kunne vi jo have gjort under alle omstaendig­heder.

– Ja, I kunne have gjort det. Men ville I have gjort det? Stod I lige for at gøre det?

– Man kan sige, når man ser på vores priser på sommerhusl­ån, så var vi meget langt fra konkurrent­erne. Så det er ikke utaenkelig­t. Tvaertimod så var det oplagt at aendre på de her priser.

– Men I har jo fastholdt, at I vil vaere billigere end de andre, når det gaelder lån til helårsboli­ger? Hvorfor ikke laengere på sommerhuse?

– Jamen, vi er stadig billigst på sommerhuse. I hvert fald på tre ud af fire lånetyper.

– Men har Martin Riedel ikke ret i, at det er blevet dyrere at låne hos jer end at tage banken med på 15 pct., hvis man sammenlign­er jeres gamle priser med jeres nye?

– Jo, men jeg bryder mig ikke om den sammenlign­ing. For han tager en pris, man ikke laengere kan få. Det var jo også billigere i bidrag at låne for fem år siden end i dag.

– Men det er jo på grund af tidssammen­faldet. I haever jo prisen samtidig med, at de nye regler traeder i kraft?

– Det er til en vis grad et tilfaelde. Vi skulle jo alligevel ind og se på, hvad prisen skulle vaere på de sidste 15 pct. realkredit.

– Skulle I ikke have varslet stigninger­ne et halvt år i forvejen i henhold til de nye regler?

– Nej, for det gaelder jo ikke eksisteren­de kunder. Kun nye.

Bidraget til BRFKredit ved fuld belåning i et sommerhus nu er naesten dobbelt så dyrt, som før regeringen­s udspil.

 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ?? Ret surt
FOTO: ERNST VAN NORDE Ret surt

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark