Ekstra Bladet

Tysk genforenin­gs fader er død

-

Den tidligere tyske forbundska­nsler Helmut Kohl er død i en alder af 87 år.

Han var kansler fra 1982 til 1998 og er derfor den laengst siddende kansler i Tysklands historie siden Otto von Bismarck i anden halvdel af 1800-tallet.

Kohl stod i spidsen for de store omvaeltnin­ger i Tyskland fra den kolde krig og jerntaeppe­t til genforenin­gen i 1990.

Med politisk snilde, vedholdenh­ed og staedighed nåede han efter otte år som ministerpr­aesident i sin hjemlige delstat og yderligere otte år som opposition­sleder i Forbundsda­gen helt til tops som forbundska­nsler i 1982.

Her fik han vaeltet den socialdemo­kratiske kansler Helmut Schmidt ved et mistillids­votum efter at have hevet dennes liberale regeringsp­artner over på sin side og indvarslet et ’åndeligtmo­ralsk skifte’ i vesttysk politik. Den nuvaerende tyske forbundska­nsler, Angela Merkel, er gået i laere hos Kohl, som satte skub i hendes politiske karriere efter genforenin­gen.

To år efter sin afgang fik eftermaele­t dog alvorlige skrammer i 2000. En skandale om ulovlig partistøtt­e fik Merkel til at vove opgøret med den indtil da almaegtige Kohl.

Den nuvaerende kansler var med til tvinge Kohl fra posten som CDU’s aeresforma­nd, fordi han naegtede at røbe, hvem han havde modtaget over to millioner Dmark i ulovlige støttebidr­ag fra i årene 1993-1998.

End ikke bødestraf fik Kohl til at bryde sit såkaldte aeresord over for bidragyder­ne. Hans sidste år var praeget af et svigtende helbred. Kohl var laenket til kørestolen efter et fald i sit hjem i februar 2008.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark