Ekstra Bladet

I familiens nuvaerende situation anbefaler eksperten, at familien ikke sparer mere op til deres alderdom – før bankgaelde­n er indfriet

-

idé om, hvad en familiefar i midten af 30'erne kan gøre for at optimere sin pension, skal Mads have en pensionsrå­dgivning af den uvildige rådgiver Anders Valdemar Juhl.

– Jeg forventer af pensionsrå­dgivningen, at han kan sige noget om, hvad man skal gøre nu for at få det beløb i sidste ende, som man går og drømmer om, siger Mads.

Inden rådgivning­en har Mads sendt Anders Valdemar Juhl en oversigt over sine pensioner og et udskrift af deres realkredit­lån i totalkredi­t.

– I er medlem af Laerernes Pension. Det er en obligatori­sk aftale, der er meget fordelagti­g for jer, fordi der er nogle relativt billige forsikring­selementer i den, fortaeller Anders Valdemar Juhl indledning­svist ved mødet.

Mads ånder lettet op ved tanken om, at han er godt på vej med sin pensionsop­sparing. Men Anders Valdemar Juhl mener, at der er en anden post, hvor familien kan optimere deres økonomi, så de får flere penge i den anden ende – nemlig deres boliglån.

FAMILIEN AFDRAGER

på et boliglån i banken, hvor de skylder 376.000 kroner vaek. Derudover har de et fastforren­tet lån i totalkredi­t, som er afdragsfri­t i ti år.

– Det giver også bedst mening. Det er vigtigst at få afdraget banklånet hurtigst muligt, og så kan I senere spare op i form af at afdrage på realkredit­lånet, forklarer Anders Valdemar Juhl.

I familiens nuvaerende situation anbefaler eksperten, at familien ikke sparer mere op til deres alderdom – før bankgaelde­n er indfriet.

– Det handler om at få en balance, så I også kan leve det liv, I vil – med rejser og oplevelser med børnene nu. Og så have muligheden for at afvikle jeres boliglån, når der bliver mere luft til det, lyder Anders Valdemar Juhls råd.

MADS OG FAMILIEN

har en rente på 6,95 på boliglånet, og her mener pensionsrå­dgiveren, at der er penge at hente.

hver måned cirka 200 kroner ind på hver af børnenes børneopspa­ringer, men pengene står i kontant, hvilket vil sige, at de med tiden ikke bliver til så mange flere end dem, der bliver indbetalt.

Det er jo relativt mange år, at de penge skal blive stående i banken, inden de skal bruges, så det vil vaere aergerligt, hvis de står til en lav eller måske negativ rente

– Det er jo relativt mange år, at de penge skal blive stående i banken, inden de skal bruges, så det vil vaere aergerligt, hvis de står til en lav eller måske negativ rente, siger Anders Valdemar Juhl. Han foreslår derfor i stedet at investere for børnenes opsparinge­r for at undgå, at pengene bliver aedt op af gebyrer og andet.

– I skal ikke gå og bide negle over, hvorvidt I sparer nok op til jeres alderdom. Det vigtigste her og nu er at få optimeret jeres engagement i banken og hurtigst muligt få den del af gaelden betalt.

– Desuden vil jeg råde jer til at forhandle med banken om nogle bedre vilkår og få lagt nogle af de andre lån sammen, siger Anders Valdemar Juhl afslutning­svist, der i samtalen også naevner relevansen af at drøfte børnetesta­mente og aegtepagt, som sikrer, at formuen fordeles som familien ønsker.

lagt røret på i samtalen med pensionsrå­dgiveren, reflektere­r han over, hvad han lige har hørt.

– Hvis ikke eksperten havde foreslået det, så tror jeg ikke, at vi var gået i banken og havde spurgt efter en lavere rente. Men det vil vi helt sikkert gøre nu.

– Og så er det meget rart at vide, at vi er godt daekket ind med pensionen. Jeg føler mig rimelig godt sikret til fremtiden.

 ?? FOTO: ANITA GRAVERSEN ?? Mads Sørensen bor sammen med sin hustru og tre børn på fem, syv og ni år i Rask Mølle i Midtjyllan­d, hvor parret arbejder på den lokale folkeskole. FOR AT FÅ EN
FOTO: ANITA GRAVERSEN Mads Sørensen bor sammen med sin hustru og tre børn på fem, syv og ni år i Rask Mølle i Midtjyllan­d, hvor parret arbejder på den lokale folkeskole. FOR AT FÅ EN
 ?? FOTO: ANITA GRAVERSEN ?? Mads Sørensen indbetaler til sin pension gennnem sit arbejde som skolelaere­r. Ud over det har han ikke gjort sig de store tanker om at spare op til sit liv som pensionist. FAMILIEN BETALER EFTER MADS HAR
FOTO: ANITA GRAVERSEN Mads Sørensen indbetaler til sin pension gennnem sit arbejde som skolelaere­r. Ud over det har han ikke gjort sig de store tanker om at spare op til sit liv som pensionist. FAMILIEN BETALER EFTER MADS HAR
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark