Ekstra Bladet

Tilpas løbende din pensionsor­dning

Det skal du altid gøre

-

Du skal løbende tilpasse din pensionspl­an i takt med, at forskellig­e forhold i dit liv aendres. Det kan for eksempel vaere, når dit indtaegtsf­orhold, parforhold og andre livsforhol­d aendrer sig.

– Man kan ikke bare lave en plan og så regne med, at den holder vand de naeste 35 år, siger Anders Juhl.

Forrentnin­g af pensionsop­sparing

Du skal gå ind og se på, hvordan din pensionsop­sparing bliver forrentet, hvis du vil ende ud med flere penge. Der er eksempler på pensioner, der er placeret på en kontantkon­to, hvor forrentnin­gen naermest er negativ – og hvor der altså ikke bliver investeret for pengene.

– Her skal man gå ind og kigge på, hvordan ens opsparing bliver forvaltet, og forsøge at påvirke den investerin­gsplan, der er lagt for ens opsparing, siger Anders Juhl.

Spred din risiko

Ligesom det er vigtigt, at du spreder din opsparing, så er det også vigtigt, at du spreder din risiko. Når du vaelger at investere din opsparing, så skal du sikre en så stor risikospre­dning som muligt.

– Man skal vaelge en investerin­gsprofil, hvor man har en meget stor maengde vaerdipapi­rer – både obligation­er og aktier – i den samme portefølje. For hvis du kun køber aktier i få, begraensed­e selskaber, har du en vaesentlig større risiko, siger Anders Juhl og fortsaette­r:

– Man kan score nogle ret nemme point ved at fokusere på at få et markedsafk­ast, men samtidig få det billigst muligt ved at undersøge, hvad den reelle omkostning er, og hvor stor den årlig omkostning i procent er på produktet.

Gå til en uafhaengig rådgiver

Pensionsop­sparing kan vaere en jungle. Derfor råder Anders Juhl til at opsøge en uvildig rådgiver for hjaelp.

– Går man i banken, er det ikke en rådgiver, man møder – det er en saelger. Derfor har de ikke altid den samme dagsorden som den, man selv kommer med. I stedet skal man gå til en uafhaengig rådgiver, der jo sidder ved samme side af bordet som du.

Her skal du begynde at spare op

Anders Juhl råder til, at man begynder at spare op til alderdomme­n, lige så snart man får et job.

– Det vil vaere meget naturligt at få startet en pensionsor­dning i forbindels­e med, at man starter på arbejdsmar­kedet, siger han og fortsaette­r:

– Og så kan man gradvist trappe op i takt med, at man måske begynder at få mere råderum til det.

Rentes rente-effekten

Rentes rente-effekten har stor indflydels­e på, hvor mange penge du har at gøre med, når du går på pension. Derfor er det vigtigt, at du så tidligt som muligt begynder at spare op, så pengene bliver til så mange som muligt.

– Hvis man som 25-årig saetter 1000 kroner til side om måneden, så skal man, hvis man først starter i 40’erne, saette 5000 kroner til side for i sidste ende at få det samme ud af det, siger Anders Juhl.

Optimer din opsparing med risikodaek­ning

Selv om det er vigtigt at spare op til alderdomme­n, er det ifølge Ander Juhl lige så vigtigt at sørge for økonomisk sikkerhed i tilfaelde af dødsfald eller tabt arbejdsfor­tjeneste.

– Ens behov for risikodaek­ning aendrer sig hele tiden. Som ung, der lige har stiftet familie, har man brug for en høj forsikring både ved død, der sikrer den efterladte partner og børn, men også hvis man bliver ramt af sygdom. Det skal sikre, at man har råd til at kunne blive boende i sin nuvaerende bolig, siger han.

På den måde er der meget økonomi i at tilpasse sine forsikring­er, så man hverken er under- eller overforsik­ret. Ved en løbende tilpasning får man nemlig mulighed for at optimere sin opsparing.

– Hvis man er ung, så er det typisk forsikring­sdaekninge­rne, man skal kigge på. Det kan vise sig at vaere meget dyrt, hvis man har valgt at lade det hele gå til en opsparing til alderdomme­n, siger Claus Blendstrup.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark