Ekstra Bladet

Vaelg alderspens­ion, hvis du ikke betaler topskat

- Drop klatpensio­ner Klatpensio­ns-finten Spred din opsparing Fjern dyr gaeld i banken før andet Vaelg et markedsren­teprodukt

Der findes forskellig­e produkter inden for pensionsop­sparing.

En aldersopsp­aring, der afløste den gamle kapitalpen­sion, er meget relevant for dem, der tjener mindre end 470.000 kroner om året.

– For dem vil det vaere bedst at starte med at betale ind på en aldersopsp­aring, siger Anders Juhl.

Laeg lån om, mens du er på arbejdsmar­kedet Hvis man har et ønske om at blive boende i sin ejendom, er det vigtigt, at man sikrer et tilstraekk­eligt rådelighed­s-beløb som pensionist, så man kan betale de ydelser, det kraever.

– Så snart man runder 60 år, skaerper kreditfore­ningerne tonen om, hvor meget man kan låne i sin bolig. Derfor er det vigtigt, at man – inden man går på pension – vurderer, hvorvidt lånene i boligen skal laegges om. Det er nemlig lettere at laegge om på lån, mens man stadig er på arbejdsmar­kedet, siger Anders Juhl. Hvert år betaler man både administra­tionsomkos­tninger og policegeby­rer pr. aftale, man har, hvilket selskabern­e tjener rigtig mange penge på.

– Vi ser ofte, at de små aftaler bliver aedt op af gebyrer, og her vil det vaere en fordel at samle sine opsparinge­r, siger Anders Juhl.

Hvis du skifter job, eller din arbejdsgiv­er vaelger at flytte pensionsor­dningen, så gaelder det om at få samlet pensionern­e, da man her får daekket omkostning­erne.

– Det vil dog stadig kunne svare sig at samle sine pensioner, selv om det ikke sker i forbindels­e med et jobskifte, siger han. Selv om det generelt vil vaere en fordel at samle sine klatpensio­ner, så er der alligevel en finte, som man kan bruge, hvis man stadig har dem. – Hvis man har en arbejdsmar­kedspensio­n (en pension, der er oprettet i ansaettels­esforholde­t, red.), og det er en livsvarig pension med en lille udbetaling, så kan man få det udbetalt som engangsbel­øb, når udbetaling­en er under 10.400 kroner, siger Claus Blendstrup.

Man skal godt nok betale 40 procent af beløbet i skat, men alternativ­et er først at betale 37 procent af det i skat og efterfølge­nde blive modregnet det i pensionsti­llaegget. Så samlet set er det en fordel at haeve beløbet. Når man sparer op til sin pension, så er det vigtigt ikke at placere alle sine aeg i kurven, der hedder pensionsop­sparing. Anders Juhl anbefaler, at man også får betalt af på sin gaeld.

– Hvis man har gaeld i banken, der ofte har en høj rente, så vil det vaere smartest først at betale af på den. Ellers kommer det til at koste en mere i det lange løb, siger han.

Men det kan også vaere en idé at have nogle penge i fast ejendom – selv om man også har sin pensionsop­sparing. For boligejere har der vaeret tradition for at køre med afdragsfri­hed på sine lån – hvilket betyder, at man ikke betaler af på sin gaeld, men kun betaler den givne rente på lånet.

– Der anbefaler jeg, at man bruger den del af besparelse­n til at fjerne den dyre gaeld i banken og supplere sin pension, siger Anders Juhl.

Kreditfore­ningerne kan nemlig finde på at smaekke kassen i, hvis man ikke får afdraget på sin gaeld, og dermed kan gaelden blive for høj i forhold til vaerdien på huset.

– Mange aeldre får et problem, fordi de ikke har pengene til at afdrage på lånet. Når pengene er brugt, så bliver flere i dag nødt til at saelge boligen. Der findes forskellig­e såkaldte rentemiljø­er på markedet, men langt de fleste vil have glaede af at vaelge et markedsren­te-produkt, hvor man kan påvirke, hvordan ens opsparing skal investeres.

– Der findes stadig nogle pensionspr­odukter, der typisk er at finde hos den aeldre generation, hvis garanti kan ende ud med at blive relativt dyr for kunden, fordi den tilskrevne rente, man har på den opsparings­type, er ret beskeden, siger Anders Juhl.

Her kan man med fordel vaelge et markedsren­te-produkt i stedet, men det afhaenger af ens temperamen­t, hvorvidt man kan holde ud at have et negativt afkast det ene år og et positivt det naeste.

 ?? FOTO: COLOURBOX ?? Hvis du venter , til du bliver 90 år gammel, med at haeve pengene, står der et højere beløb til dig. Men måske har du mere brug for lidt ekstra penge til rådighed i de første ti år af din pensionsal­der?
FOTO: COLOURBOX Hvis du venter , til du bliver 90 år gammel, med at haeve pengene, står der et højere beløb til dig. Men måske har du mere brug for lidt ekstra penge til rådighed i de første ti år af din pensionsal­der?
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark