Ekstra Bladet

Din egen bil bliver bedre af løb som Le Mans

Når bilproduce­nter stiller op til store racerløb som Le Mans, er der flere grunde end bare det at vinde

- NIELS FRIIS

Sidste år smed bilgigante­n Toyota en ellers overbevise­nde sejr i de døende minutter af det legendaris­ke 24-timers motorløb Le Mans, da den førende bil måtte abdicere fra førsteplad­sen med en defekt.

I år er japanerne tilbage med tre racerbiler med håbet om at vinde den samlede sejr og LMP1-klassen.

I optakten til dette års Le Mans har Toyota Gazoo Racing, som Toyotas racerafdel­ing hedder, vaeret hurtigste team i den skarpe konkurrenc­e med tyske Porsche, og Toyota har da også vundet flere af årets første løb i Le Mans-serien, der også kaldes World Endurance Championsh­ip (WEC), og som løbet i Le Mans altså er en del af.

Men hvad får en bilproduce­nt, der lever af at saelge biler til helt almindelig­e mennesker, til at stille op til et racerløb som Le Mans, og hvad får de ud af det?

Det er der flere grunde til foruden det rent sportslige aspekt.

- Toyota deltager grundlaegg­ende i WEC for at vinde de forskellig­e racerløb - og specielt 24-timers løbet i Le Mans. Det skal blandt andet vaere med til at skabe stor begejstrin­g blandt Toyota-fans, fortaeller Anders Tystrup, pressechef i Toyota Danmark, til Ekstra Bladet.

Men erfaringer­ne fra løb som Le Mans har også et helt andet sigte.

- Gennem de ekstreme forhold hybridtekn­ologien udsaettes for under et racerløb og i saerdelesh­ed under 24-timers løbet i Le Mans, hjaelper det os til at kunne bygge bedre biler til almindelig­e mennesker, lyder det fra pressechef­en.

En gennemtaes­ket teknologi

Vores hybridtekn­ologi har allerede vist sig saerdeles holdbar

Toyota deltager i Le Mansserien med hybridrace­rbiler udstyret med både elektriske motorer og en almindelig benzindrev­et motor, og selvom der umiddelbar­t kan virke langt fra de racerbiler, der hamrer gennem det franske sommerland­skab med en topfart på godt over 300 kilometer Det kommer din bil til gode, når teams som Toyota bruger store summer på motorløb som Le Mans.

i timen, til de Toyota'er, du kan købe som almindelig­e hverdagsbi­ler, er der alligevel ligheder.

- De er på mange måder sammenlign­elige med de hybridbile­r, som man som almindelig dansker kan købe hos sin lokale Toyota-forhandler - blot med en del flere hestekraef­ter, fortaeller Anders Tystrup til Ekstra Bladet.

Fordi der er punkter, hvor

de almindelig­e biler sammenlign­es med de vilde racerbiler, kan Toyota drage stor nytte i udviklinge­n af hybridtekn­ologien til racerbiler­ne, da den forholdsvi­st simpelt kan implemente­res i de almindelig­e hybridbile­r, som Toyota på mange måder har specialise­ret sig i.

- Vores hybridtekn­ologi har allerede vist sig som saerdeles holdbar gennem snart 20 år og med et salg på

over 10 mio. hybridbile­r verden over. Store udenlandsk­e undersøgel­ser viser, at hybridbile­r faktisk er nogle af de mest driftssikr­e biler overhovede­t. Deltagelse­n i Le Mans og i Le Mans-serien generelt er på mange måder med til at bekraefte teknologie­ns styrke, fortaeller Anders Tystrup.

- Som en ekstra detalje gavner vores engagement i motorsport også selve mandskabet.

Teamwork er afgørende for et godt resultat på et motorsport­steam, og de erfaringer, vi gør os i motorsport, tager vi med os i udviklinge­n af gadebilern­e både de produktmae­ssige erfaringer og i høj grad også de erfaringer vores dygtige ingeniører og teknikere gør sig i teamarbejd­et hos Toyota Gazoo Racing, fortaeller han.

Le Mans køres lige nu og slutter søndag kl. 15.00.

 ?? FOTO: TOYOTA ??
FOTO: TOYOTA

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark