Ekstra Bladet

– Hvorfor har det en historisk vaerdi?

- 26 38. simon@eb.dk 33 47

– Det står jo stadig ikke helt klart for os, hvorfor almindelig­e og endda veluddanne­de danskere kunne slutte sig til et forbryderi­sk regime som det nazistiske – oven i købet med livet som indsats. Jo mere vi ved om, hvad nazismen begik af forbrydels­er, jo mere paradoksal­t forekommer det, at der var folk, der kunne se det som et idealistis­k projekt, siger historiker Therkel Straede.

– Hvorfor tror du, han valgte at kaempe for nazisterne? – For ham har det handlet meget om kampen mod bolsjevikk­erne, og så var han jo også profession­el soldat, så det var også en mulighed for at komme i kamp og gøre karriere.

Intet sted naevner Knud Schock noget om jøder eller Holocaust. Tror du ikke, han har vidst noget om det? – Med den militaere rang, han har, så må han have vidst, hvad der er foregået. Han har haft omgang med masser af kolleger, der har myrdet jøder og andre civile, og vi ved, at det var noget, de talte om indbyrdes, fordi det jo ikke var en militaer opgave. Det interessan­te er jo så, at han bliver bestyrket i sin tro. Forbrydels­erne og det, at tyskerne begynder at tabe krigen, da han kommer til fronten i sensommere­n 1942, forstyrrer ikke hans engagement. Det er et stort tilbagetog derfra, men han deltager med ildhu, indtil han falder i kamp.

KONTAKT OS:

Kender du noget til Knud Schock eller andre historier om danskere i tysk tjeneste, så kontakt journalist Simon Schultz van Engeland på mail eller telefon

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark