Ekstra Bladet

Toyotas mareridt

- PETER BAGGE pba@eb.dk

LE MANS (Ekstra Bladet) Toyotas aera på Le Mans kan vaere slut efter en ny stor ydmygelse.

Den japanske bilgigant kom til Frankrig for at få aeresoprej­sning, og hele lørdagen lignede det også noget stort i den 85. udgave af Le Mans.

Toyota nr. 8 anført af den nye banerekord­holder, Kamui Kobayashi førte med over et minut, da Toyota kort efter midnat kørte ind i et nyt fransk mareridt.

På mindre end en halv time havde to af de tre Toyota'er forladt 24 timers løbet i skam, og det endda før løbet var halvvejen.

Og så er ordet skam endda paen sagt.

Moralske vindere

Kun de moralske vindere fra sidste års Le Mans, Toyota nr. 8 med bl. a. den uheldige helt, Kazuki Nakajima, fuldførte løbet, men japanerbil­en blev kun nummer ni.

Først den ene, så den anden gearkasse gik i stykker med få omganges mellemrum.

Det blev ekstra dyrt for den nye banerekord­holder Kamui Kobayashi, som strandede laengst på banen i Mulsanne svinget og efterfølge­nde valgte at gå tilbage til pitten, hvilket udløste stort bifald fra de tilskuere, som endnu var gået til ro.

Efter at have fået besked på at spare på benzinen under en safety car-periode meldte Kamui Kobayashi tilbage, at han kunne bevaege sig, altså skifte gear.

Humpet rundt

Det var 6. gear, der havde låst sig fast og efter at have humpet rundt og nået ned for enden af Mulsanne, var det slut.

Toyota havde endnu ikke fået rystet chokket af sig, da tredjebile­n med den tidligere franske Peugeot-kører Nicolas Lapierre røg i problemer, da han efter at have passeret pitten på vej mod Dunlop punkterede og spandt rundt.

Så var der langt tilbage til pitten, og efter at have vaeret ude og besigtige skaden på Mulsanne fortsatte franskmand­en ufortrøden­t, selv om det kun kunne foregå i et 'låst' 1. gear.

Da den franske gaestekøre­r kunne øjne indkørslen til pitten og se en ende på heltegerni­ngen, blev han ramt bagfra af en LMP2-bil.

– Det er grotesk, at det skulle slutte på den måde, lød det franskmand­en efter at Toyota havde erklaeret 'game over' for hans vedkommend­e.

Graedende maend

Samtidigt blev der vist billeder af graedende maend i Toyotas garage, hvor også den tidligere Peugeot-chef, Hugues de Chaunac har fået en rolle, selv om hans 'historie' med Peugeot langt hen ad vejen har lignet den historie, som Toyota er i gang med at skrive.

Tilskuerne på Le Mans har ikke glemt sidste års løb, hvor Toyota var så taet så taet på den triumf, som japanerne ihaerdigt har jagtet i det franske.

En omgang fra mål 'døde' den førende Toyota på grund afrevet slange og endte med at tabe til Porsche og selv blive disket, fordi Kazuki Nakajima var for laenge om at køre den sidste omgang i mål.

Det skulle, der tages revanche for, og det startede også i stor stil, da Kamui Kobayashi smadrede banerekord­en, og det kørte også hele lørdagen, inden det meste faldt i grus.

I den virkelige verden går det heller ikke Toyotas vej.

Efter fire år som verdens største bilproduce­nt er japanerne blev overhalet af VW, der bl.a. har Porsche som et af sine 12 bilmaerker. Godt producerer de to bilmaerker begge mere end 10 millioner biler om året, men alligevel. Der er mest reklame at vaere nr. 1.

 ?? FOTO: JAN SOMMER ?? To af tre Toyotaer røg ud inden for en halv time med gearkassep­roblemer. Nummer 8 (billedet) fuldførte på en sekundaer placering.
FOTO: JAN SOMMER To af tre Toyotaer røg ud inden for en halv time med gearkassep­roblemer. Nummer 8 (billedet) fuldførte på en sekundaer placering.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark