Ekstra Bladet

TUR TIL NORDKOREA

Dviklede sig fatalt for den universite­tsstuderen­de Otto Warmbier

- Khh@eb.dk

sit yderste for at vise lytterne sin taknemmeli­ghed.

Trods Ottos fokuserede blik ud på de fremmødte kunne hans tale lyde som et manuskript skrevet af en ansat i diktatur-styret. Men taler har Otto styr på, han blev nemlig valgt som årets taler, da han og klassekamm­eraterne blev faerdige med high school i 2013.

Natten til 1. januar 2016 besluttede Otto Warmbier at forsøge at stjaele det politiske slogan, han havde set haenge på anden sal i et personale-afgør lukket område på hotellet.

Sådan lyder hans forklaring til pressekonf­erencen i hvert fald. Og det samme ser ud til at ske i en frigivet video af overvågnin­gen fra hotellet.

– Det var meget større og tungere, end jeg havde forestille­t mig. Jeg blev enormt bange, og det gik op for mig, at jeg ikke kunne tage den. satte jeg plakaten fra mig, men på hovedet. Jeg sneg mig ud af området og løb op til mit hotelvaere­lse.

Alligevel bliver Otto Warmbier taget til side i lufthavnen i Pyongyang og anklaget for at have begået en 'fjendtlig handling' mod landet.

Dommen

To uger efter pressemøde­t blev det hele virkelighe­d for Otto Warmbier. 16. marts 2016 blev han idømt 15 års strafarbej­de for sin ugerning.

Derfra blev Otto Warmbier ført vaek, og det har vaeret naesten umuligt at aflaegge ham besøg, ligesom det var umuligt at få en reel status på hans helbred. Ifølge The Guardian fik kun en repraesent­ant fra den svenske ambassade lov til at besøge ham i faengslet.

Siden marts 2016 er der ikke nogen, der har set eller hørt fra Otto.

Ikke før nu.

Tirsdag 13. juni 2017 kom Otto Warmbier endelig hjem.

Han ankom til Cincinnati lufthavn sent om aftenen. I koma og ude af stand til selv at gå fra flyveren.

Det stod hurtigt klart, at 15 måneder bag tremmer i det lukkede land ikke havde gjort noget godt. Otto Warmbier blev relativt hurtigt erklaeret hjerneskad­et. Kort efter kom det frem, at han rent faktisk havde ligget i koma siden marts 2016 – samme måned som han fik sin dom.

Fred og Cindy Warmbier fortalte i maj 2017, at de ikke havde haft kontakt med deres søn i mere end et år.

Hastemøde

I maj måned bad de nordkorean­ske myndighede­r angiveligt om et hastemøde med USA. Ifølge ABC News fik det amerikansk­e udenrigsmi­nisteriums Joseph Yun lov til at mødes DPRK UN Missionamb­assadøren Pak i New York. Her fik Joseph Yun første gang at vide, at Otto var i koma.

Det var første gang, at familien og USA blev klar over, hvor galt det stod til. Hurtigt blev Donald Trump informeret om situatione­n, og Rex Tillerson bad derefter Joseph Yun om at rejse til Nordkorea og få Otto Warmbier med hjem.

Og det skete så tirsdag 13. juni 2017.

For mange sovepiller

Via Nordkoreas egen propaganda-maskine, Korean Central News Agency, er det kommet frem, at den 22-årige studerende havde taget for manHastigt ge sovepiller og lidt af sygdommen botulisme (pølseforgi­ftning, red.). Sygdommen forårsages af bakterien Clostridiu­m botulinum og medfører lammelse i store dele af kroppen.

Han gør sit yderste for at vise lytterne sin taknemmeli­ghed Bag ham hang billeder af to storsmilen­de diktatorer – afdøde Kim Il-sung og hans søn og efterfølge­r, Kim Jong-il Siden marts 2016 er der ikke nogen, der har set eller hørt fra Otto

Det var to uger forinden den tirsdag, at USA endelig fik forhandlet sig til en løsladelse af den nu 22-årige universite­tsstuderen­de.

Der er ingen, der med sikkerhed ved, hvad der skete med Otto bag tremmerne. Og amerikansk­e laeger har for laengst afvist Nordkoreas egen forklaring om sovepiller og pølseforgi­ftning.

Dr. Brandon Foreman fortaeller til CNN, at Nordkoreas påstande ikke har gang på jord, eftersom de amerikansk­e laeger endnu ikke har fundet noget bevis for, at Otto Warmbier skulle have haft pølseforgi­ftning.

Afslutning­en

Efter Otto Warmbiers hjemkomst tirsdag 13. juni 2017 fik han alverdens laegehjael­p på et hospital i sin fødeby.

Desvaerre var det ikke nok, og 22-årige Otto Frederick Warmbier døde mandag 19. juni 2017 med familien omkring sig.

 ?? FOTO: AP ?? 15 års strafarbej­de
Otto Warmbier bliver ført vaek fra retten, hvor han netop er blevet idømt 15 års strafarbej­de for at ville stjaele en propaganda-plakat.
FOTO: AP 15 års strafarbej­de Otto Warmbier bliver ført vaek fra retten, hvor han netop er blevet idømt 15 års strafarbej­de for at ville stjaele en propaganda-plakat.
 ?? FOTO: AP ?? Tirsdag 13. juni 2017 ankom Otto Warmbier til Cincinnati lufthavn sent om aftenen. I koma og ude af stand til selv at gå fra flyveren.
FOTO: AP Tirsdag 13. juni 2017 ankom Otto Warmbier til Cincinnati lufthavn sent om aftenen. I koma og ude af stand til selv at gå fra flyveren.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark