Ekstra Bladet

DEN BESKIDTE VM-KRIG MILLIARDAE­RENS

I . PORTRAET: Australien blev snydt af Qatar og Rusland i kampen om at få VM i 2022. Centralt i det storpoliti­ske spil står milliardae­r Frank Lowy, som ledede den australske VM-komité

-

Den australske milliardae­r Frank Lowy var på et tidspunkt ejer af den australske fodboldklu­b FC Sydney, praesident i det australske fodboldfor­bund (FFA), leder af den australske VM-komité og en af Australien­s rigeste personer.

De mange kasketter gav ham store problemer og førte til, at Australien havnede i en russisk magtkamp.

Frank Lowy blev praesident i det australske fodboldfor­bund i 2003, og i 2007 lancerede han idéen om, at Australien burde søge om fodbold-VM i 2018 og senere 2022. Det blev hans livs største nederlag.

Frank Lowy er jøde og født i 1930 i den slovakiske del af Tjekkoslov­akiet, hvorfra han flygtede til Ungarn i 1944.

Han kalder sig selv zionist, og i 1945 tog han til Palaestina, hvor han sluttede sig til den jødiske paramilita­ere organisati­on, Haganah, som kaempede for oprettelse­n af en israelsk stat. Senere deltog han i Golani-brigaden i den arabisk-israelske krig i 1948.

Efterfølge­nde rejste han til Australien og skabte et stort forretning­simperium, som gjorde ham til en af de rigeste maend i landet.

Han ejer blandt andet centerkaed­en Westfield.

Udelukket på livstid

Frank Lowy sørgede i 2006 for, at Australien blev flyttet fra det svage Oceaniens Fodboldfor­bund til det noget staerkere asiatiske fodboldfor­bund, AFC, men hans fortid i Haganah førte til, at Australien automatisk fik fjender i AFC.

En maegtig modstander var sheik Ahmad al-Sabah fra Kuwait – som regnes for at vaere en af de mest magtfulde personer i internatio­nal idraet.

Han blev i april i år inddraget i en omfattende korruption­sskandale i AFC.

Frank Lowy fik også venner i asiatisk fodbold. Herunder Mohamed bin Hammam fra Qatar, som blev praesident i AFC i 2002, og som fortsat havde jobbet, da Australien begyndte sin VM-kampagne i 2007.

Mohamed bin Hammam stillede op som modkandida­t til Sepp Blatter ved praesident­valget i FIFA i maj 2011, men trak sig tre dage før valget, fordi han blev anklaget for bestikkels­e.

Senere blev Hammam udelukket fra al fodbold på livstid.

Bin Hammam regnes for at vaere arkitekten bag fodbold-VM i Qatar i 2022, og mange af de bestikkels­essager, han er anklaget for, skal vaere gjort i forbindels­e med Qatars VM-ansøgning.

Efterforsk­et af FBI

Men før Qatar bestemte sig for at søge om VM, støttede bin Hammam og Qatar Australien­s ansøgning.

Og bin Hammam rådede Frank Lowy til at købe sig velvilje.

Australien havde et budget på 400 millioner kroner, og en del af dem blev brugt til at smøre fodboldnat­ioner i Asien og Afrika.

Frank Lowy er således blevet en del af FBI’s efterforsk­ning af korruption i FIFA.

Konkret handler det om en pengeoverf­ørsel på ca. 2,5 millioner kroner til Jack Warner – en af de centrale personer i den store korruption­ssag, som blev rullet op i 2015.

Pengene skulle angiveligt gå til et skoleproje­kt i Trinidad og Tobago.

Kun to måneder før FIFA skulle stemme om VM-vaerterne i 2018 og 2022, blev pengene overført til en konto på Bahamas efter instruktio­ner fra Jack Warner. Det har FBI-efterforsk­ningen vist.

Pengene røg ind på Jack Warners private bankkonto, men Frank Lowy har afvist alle anklager om bestikkels­e.

En kilde, som Nettavisen og Ekstra Bladet har talt med, og som har kendskab til den australske VM-komité, haevder, at det var penge direkte i Jack Warners lomme.

Kilden, som af frygt for repressali­er ønsker at vaere anonym, fortaeller også, at repraesent­anter for VM-komitéen skal vaere rejst til Paris for at aflevere gaver til Jack Warners kone.

Australien havnede i en russisk magtkamp Frank Lowy har afvist alle anklager om bestikkels­e

 ?? FOTO: AP ?? Milliardae­rens faldFrank Lowy faldt ned fra podiet, da han skulle overraekke medaljer efter den australske pokalfinal­e. I det hele taget har den velhavende og meget magtfulde mand ikke haft heldet med sig i fodboldver­denen. Drømmen om VM endte i ingenting.
FOTO: AP Milliardae­rens faldFrank Lowy faldt ned fra podiet, da han skulle overraekke medaljer efter den australske pokalfinal­e. I det hele taget har den velhavende og meget magtfulde mand ikke haft heldet med sig i fodboldver­denen. Drømmen om VM endte i ingenting.
 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ?? Mens de stadig var gode venner. Frank Lowy (tv.) tager trappen sammen med den australske premiermin­ister, Kevin Rudd, og Mohamed bin Hammam. Anledninge­n er FIFA’s kongres i Sydney i 2008.
FOTO: ALL OVER PRESS Mens de stadig var gode venner. Frank Lowy (tv.) tager trappen sammen med den australske premiermin­ister, Kevin Rudd, og Mohamed bin Hammam. Anledninge­n er FIFA’s kongres i Sydney i 2008.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark