Ekstra Bladet

UNDGÅ FERIEKAOS

Hvis du bliver forsinket eller mister din bagage eller andet på din flyrejse Ekstra Bladets flyguide Er dit fly forsinket, kan du købe dig til hjaelp, men du kan også sagtens selv søge erstatning – det er gratis

-

Ferien står endelig for døren, kufferten er pakket, og sydens sol og varme venter laengselsf­uldt på dig. Men naturligvi­s er flyet staerkt forsinket, og kufferten ender i Moskva. Lige praecis den situation er der desvaerre en paen risiko for, at mange danskere kommer til at opleve hen over de naeste måneder, da sommeren traditione­lt er højsaeson for flyforsink­elser og kaos i lufthavnen­e.

MED UDSIGT TIL,

hvad DMI kalder en sommer med 'beherskede temperatur­er', bliver der traengsel i flyene sydpå.

– Hos os er otte ud af ti rejser i skoleferie­n allerede solgt, og nu kommer det dårlige vejr så oveni. Der er ingen tvivl om, at der bliver run på. Det bliver en stor chartersom­mer – med masser af turister, der vil ned sydpå og sikre sig noget sol og sommer, mener Stig Elling, der selv venter til september med at saette kursen mod det graeske øhav.

Skulle du vaere uheldig at ramme ind i et forsinket fly eller en forsvunden kuffert, er der heldigvis flere ting, du kan gøre

VED NAESTEN 20 PROCENT

af de ankomne og afgående fly fra Københavns Lufthavn var der sidste år en forsinkels­e på mere end et kvarter.

Skulle du vaere uheldig at ramme ind i et forsinket fly eller en forsvunden kuffert, er der heldigvis flere ting, du kan gøre, for at turen til din ferie-destinatio­n går så smertefrit som overhovede­t muligt.

Ekstra Bladet guider dig på de følgende sider til at få det bedste ud af situatione­n, hvis du ender i flykaos – så solen atter kan skinne over din ferie.

Du er checket ind og har afleveret din bagage. Du er gået igennem securitych­ecket og har shoppet lidt i lufthavnen, inden du bevaeger dig ud til gaten.

Men her får du at vide, at flyet desvaerre er lidt forsinket. Bare en lille smule. Men tiden går, og flyet kommer stadig ikke. Fem timer senere venter du og resten af passagerer­ne stadig.

Selv om du formentlig­t meget hellere ville bruge tiden i solen med en drink i hånden end i lufthavnen, er der dog heldigvis et lille plaster på såret.

Du tjener nemlig penge, mens du sidder og venter.

FLYSELSKAB­ET ER FORPLIGTET

efter stramme EU-regler til at give dig erstatning for din forsinkels­e.

For de laengste forsinkels­er kan du få op til 4500 kroner i erstatning. For de korteste er der tale om 1900 kroner.

Erstatning­ssagerne er dog langtfra flyselskab­ernes yndlingsbe­skaeftigel­se.

– De her sager kan godt give anledning til noget polemik om, hvorvidt man har ret til kompensati­on eller ej – og i øvrigt at få hevet pengene hjem, siger Lars Arent, der er leder af Forbruger Europa i Danmark.

En raekke advokatsel­skaber har derfor gjort erstatning­s-reglerne til deres forretning.

De hjaelper dig med at søge erstatning og tager typisk mellem 20 og 30 procent af erstatning­en som betaling for hjaelpen.

ET AF DE SELSKABER

i Danmark, der henter kompensati­oner hjem til forsinkede flypassage­rer, er flyforsink­else.dk.

Ifølge direktør Johan Fugmann er der fortsat masser af danskere, der lader gode penge flyve direkte forbi deres naeser.

– Så vidt jeg ved, er det fortsat under halvdelen af de passagerer, der er berettiget til en erstatning, der kraever den, siger han.

Flyforsink­else.dk lettede i 2013 og har indtil videre hjulpet 150.000 passagerer.

– Kan man ikke bare selv søge kompensati­on?

– Jo, hvis man selv vil søge, skal man som minimum henvise til den paragraf i forordning­en, hvor der står beskrevet, hvad man skal have, og man skal angive, hvor mange penge man

Forbruger Europa vaere behjaelpel­ig med at tage kontakt til vores søsterkont­orer rundt omkring. Det koster ikke noget

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark