Ekstra Bladet

SKYLDER TÅRNHØJT DET OFFENTLIGE

- JANUS ØSTERGAARD jao@eb.dk

Det er svimlende beløb, danskerne skylder til det offentlige.

Nye tal på området afslører, at den samlede gaeld til Skat, kommunerne, staten m.m. er løbet op i hele 101,1 milliarder kroner.

Ifølge Skats opgørelse for første kvartal i år er danskernes samlede gaeld til det offentlige dermed steget med 1,6 milliarder kroner i forhold til december 2016.

Men Skats vurdering er, at det på nuvaerende tidspunkt ikke er muligt at inddrive størstedel­en af pengene. Godt 68,5 milliarder hører således under kategorien ’ikke-inddriveli­ge restancer’ i opgørelsen.

’Den aktuelt ikke-inddriveli­ge gaeld er hovedsagel­ig gaeld, hvor skyldnerne på nuvaerende tidspunkt ikke har mulighed for at afdrage, f.eks. på grund af konkursbeh­andling eller manglende betalingse­vne’, lyder det fra Skat i et notat om danskernes gaeld til det offentlige.

De slår dog fast, at der ikke er tale om gaeld, som man helt har opgivet eller afskrevet.

Opgørelsen kommer, efter Skat har måttet skrotte det fejlslagne EFI.

Netop problemern­e med Skats gaeldsindd­rivelse vil den kommende tid vaere et centralt element i den nedsatte skattekomm­ission.

Restskat

Dykker man ned i de nye tal, er det blandt andet beløbet for danskernes ikke-betalte personskat – altså restskat mv. – der springer i øjnene.

Denne gaeldspost løber op i naesten 15,2 milliarder kroner. Og dermed er det her, danskerne skylder det offentlige flest penge.

Skat vurderer, at naesten

Skats vurdering er, at det på nuvaerende tidspunkt ikke er muligt at inddrive størstedel­en af de mange penge

11,7 milliarder kroner af dette beløb er ’ikke-inddriveli­ge’ på nuvaerende tidspunkt.

Masser af politibøde­r

kaempestor. Her rammer beløbet naesten 15 milliarder kroner, hvor underholds­bidrag og politibøde­r med godt 8,5 milliarder kroner hver udgør de største poster under statens restancer.

Desuden kan det bemaerkes, at danskernes licensgael­d fra DR er på godt én milliard kroner.

Langtfra i mål

Ekstra Bladet ville gerne have spurgt Skat om, hvad de vil gøre for at få kradset nogle af de mange penge ind.

Men fra Skats presseafde­ling lyder det, at man ikke har yderligere kommentare­r end det, man kan laese i en udsendt pressemedd­elelse.

Her vaelger inddrivels­esdirektør i Skat Lizzi Jakobsen at fokusere på det positive i, at danskernes samlede gaeld ikke er vokset mere i den seneste tid.

’Den samlede gaeld er vokset, som vi hele tiden har forventet – dog nu i et mindre omfang. Det er glaedeligt, men det er også udtryk for, at vi langtfra er i mål med at få inddrivels­en helt tilbage på skinner. Det er et langt og sejt traek’, siger Lizzi Jakobsen i pressemedd­elelsen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark