Ekstra Bladet

. DE STORE KANONER TAGER DET HELE

EN GENNEMSNIT­LIG HJAELPERYT­TER har en timeløn på 80 kr. i Tour de France, men alligevel står alle i kø for at stille til start

- BRIAN ASKVIG JIMMI WILLEMOES JENSEN

Medmindre man vinder løbet, bliver ingen velhavende af at køre Tour de France, for pengepraem­ierne i verdens største årligt tilbageven­dende sportsbegi­venhed er yderst beskedne, når man tager den milliardom­saetning, som løbet genererer, i betragtnin­g.

Langt hovedparte­n af feltets 198 ryttere får få tusinde kroner ud af at vaere hårdtarbej­dende artister i det enorme cirkus, men alligevel drømmer enhver cykelrytte­r om at blive udtaget – og at blive det året efter igen, når strabadser­ne kun er et fjernt minde, og honoraret for laengst formøblet.

Tour de France er det største løb på kalenderen, og deltagelse kan sikre rytterne vaerdi på anden vis, nemlig gennem forbedrede kontrakter – og for nogles vedkommend­e kontrakter i det hele taget.

I en sport, hvor flertallet kun i et år eller to frem har garanti for en indkomst, kan et Tour de France gøre verden til forskel.

Formår en rytter at skille sig ud, vil hans markedsvae­rdi stige.

– Man bliver bestemt ikke rig af at køre Tour de France, siger Chris Anker Sørensen, som sidste år kørte sit femte Tour de France.

Han var hyret af det franske prokontine­ntalhold Fortuneo-Vital Concept, som ikke gjorde det store vaesen af sig i Touren.

– Man skal ikke cykle for pengenes skyld. Det skal vaere passionen, der driver vaerket, siger Chris Anker Sørensen.

Fortuneo-holdkaptaj­nen, Eduardo Sepúlveda, blev holdets bedste i den samlede stilling på en 59. plads. Chris Anker Sørensen selv blev nummer 84, hvilket udløste en praemie på 1000 euro – cirka 7500 kr. Sørensen brugte lidt over 92 timer i sadlen under hele Touren, så hans bruttoindt­jening pr. time var på sølle 80 kr.

Beløbet – og al øvrig indtjening på holdet – røg i samme pulje, hvorefter pengene så blev fordelt. Denne fremgangsm­åde er typisk for alle cykelhold, fortaeller Chris Anker Sørensen.

Hvad rytterne hver isaer kører ind, ryger altså ikke nødvendigv­is i egen lomme. De kan komme hjem med mere eller mindre, end de personligt har kørt ind.

– En tommelfing­erregel er, at 50 procent af puljen går til rytterne, mens 50 procent går til personale, skat, afgifter, pensionsor­dning og så videre.

– Typisk vil holdkaptaj­nen, som alle har slidt for, afstå fra at modtage praemiepen­ge, så hvis hele holdet er nået helt til Paris, er der otte mand tilbage til at dele de 50 procent.

– Jeg har endnu ikke fået udbetalt min andel fra sidste år, så jeg ved ikke praecis, hvor meget jeg får, og det betyder heller ikke så meget. Det er en drengedrøm at køre Tour de France, og jeg er stolt af at kunne sige, at jeg har kørt det fem gange, siger Chris Anker Sørensen.

Fortuneo-Vital Concept indtjente ifølge Tour-arrangør ASO sidste år 20.120 euro i praemiepen­ge. Med den fordelings­nøgle, som Sørensen

Man skal ikke cykle for pengenes skyld

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark