Ekstra Bladet

MENS ALLE HILSTE PÅ PRAESIDENT­EN Lille fisk stak af og vandt

En dag i 1960 stoppede feltet for at hilse på praesident Charles de Gaulle, og det udnyttede den upåagtede regionalry­tter Pierre Beuffeuil til et angreb, som skrev ham ind i historien

- BRIAN ASKVIG Etape 6: Vesoul – Troyes ask@eb.dk

Når feltet i dag ruller frem mod den lille by Colombeyle­s-Deux-Églises godt 80 kilometer fra målet i Troyes, vil rytterne laenge inden den indlagte spurt i byen vaere mindet om, at dette er et ganske saerligt sted.

Et knap 45 meter højt Lorraine-kors – kendetegne­t ved dets to tvaerbjael­ker – rejser sig i byen til minde om tidligere praesident Charles de Gaulle, som boede og døde i byen. Havde korset stået der helt tilbage i 1960, da Tourfeltet på naestsidst­e etape rullede gennem byen, havde den franske regionalry­tter Pierre Beuffeuil formentlig anet, hvorfor hele feltet holdt stille i byen, da han efter en defekt endelig fik kontakt.

Beuffeuil skaenkede imidlertid ikke praesident­en en tanke, så han så sit snit til at køre bag om alle sine konkurrent­er og skød af sted i et udbrud, som sikrede ham karrierens første Tour-etapesejr.

Forhandled­e våbenhvile

Fortaellin­gen om praesident­en begynder nogle timer tidligere, da løbsdirekt­ør Jacques Goddet fik oplysning om, at nationalhe­lten Charles de Gaulle agtede at tage opstilling foran sin ejendom La Boisserie i Colombey-les-Deux-Églises for at byde Tour-feltet velkommen.

Straks øjnede Goddet en gylden chance for at skabe associatio­n mellem den umådeligt populaere praesident og Tour de France, og han kontaktede fremtraede­nde ryttere i feltet for at få deres accept af et stop i den lille by. Den franske toprytter Gastone Nencini og Hans Schleunige­r fotografer­et under Tour de France 1960, som Nencini vandt. I Colombey-les-deux-Églises var han en af flere fremtraede­nde ryttere, der trykkede nationalhe­lten Charles de Gaulle i hånden.

Henri Anglade – med øgenavnet Napoléon – påtog sig opgaven at forhandle våbenhvile på plads i feltet, og foran La Boisserie stoppede feltet så.

Held og lykke

‘Touren hylder med hengivenhe­d praesident de Gaulle’, erklaerede en stolt Goddet ved hjaelp af en megafon ifølge avisen Le Parisien. Praesident­en udsøgte sig hurtigt den gule trøje, som sad på skuldrene af italienere­n Gastone Nencini. ‘Held og lykke. De vil vinde Touren’, sagde de Gaulle, som også trykkede blandt andre Jean Grazcyk i den grønne pointrøje og André Darrigade i den regnbuestr­ibede VMtrøje i hånden.

Nogle minutter efter det impulsive stop i landsbyen nåede Pierre Beuffeuil fra det franske Centre-Midi-regionalho­ld

frem til byen. Han var punkteret langt tidligere og havde ene mand kaempet en lang og sej kamp for at nå op til feltet. Omsider lykkedes det. Da han så hele feltet holde stille, antog han, at der måtte vaere sket et styrt, forklarede han senere.

Han styrede udenom og angreb, som gjaldt det selve livet. Feltet fattede snart, hvad der foregik, og efter en hastig, men respektful­d afsked med de Gaulle indledtes en intens jagt. Beuffeuil holdt dog hele vejen til Troyes.

Den 25-årige rytter vandt etapen, men havde han nydt bare en smule respekt i feltet, var den forduftet. Få tog hans forklaring om, at han troede, at hele feltet holdt stille på grund af et styrt, for gode varer. I bogen ‘Cycling’s strangest tales: Extraordin­ary but true stories’ skriver Iain Spragg, at løbsdirekt­ør Jacques Goddet

kraevede Beuffeuil dømt for landsforra­ederi, og at han først besindede sig, da han blev mindet om, at Frankrig var en republik og ikke et monarki.

Lidt respekt til sidst

Pierre Beuffeuil vandt seks år senere endnu en etape i Tour de France, da han sejrede på den 232 kilometer lange

21. etape fra Montluçon til Orléans. Han angreb kort efter start og kørte 205 kilometer alene, før han krydsede stregen tre minutter og 15 sekunder før sin naermeste konkurrent.

Det var en praestatio­n, som pyntede en del på hans omdømme.

Han styrede udenom og angreb, som gjaldt det selve livet

 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ??
FOTO: ALL OVER PRESS

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark