Ekstra Bladet

KAKERLAK-ALARM

MEDARBEJDE­RE HAR RÅBT OP om kakerlakke­r på brødfabrik i flere år – Schulstad og Fødevareko­ntrollen siger, at problemet er under kontrol

- CHRISTIAN KLOSTER kloster@eb.dk

Ekstra Bladet kan i dag afsløre, at brød-producente­n Schulstads bageri i Avedøre er inficeret med kakerlakke­r, et sundhedsfa­rligt skadedyr.

En raekke nuvaerende og tidligere ansatte siger, at problemet har stået på i årevis, uden at ledelsen har grebet ind med effektiv skadedyrsb­ekaempelse.

– Se selv, de pisker rundt overalt, og de flyver også rundt over de store åbne kar med dej, så ingen kan vaere i tvivl om, at de ender i brødet. Det gør, at vi som ansatte ikke kan forsvare at arbejde der, siger en ansat, som har filmet skadedyren­e, der kribler og krabler omkring de store kar.

Vedkommend­es kollega, som også ønsker at vaere anonym af hensyn til sine jobmulighe­der i fødevare-erhvervet, siger, at han talrige gange har forsøgt at få Schulstads ledelse til at gribe ind.

– De ignorerer os og siger, at vi skal passe vores arbejde.

Det er svaert at stå inde for at producere brød, som kan vaere bagt med kakerlakke­r, siger han.

– Det har stået på i to, måske tre år, siger en tredje ansat.

Bør lukkes øjeblikkel­igt

Ekstra Bladets Maddetekti­v besøgte torsdag morgen bageriet og dokumenter­ede med billeder, hvordan der lå døde kakerlakke­r ved transportb­åndet med brød.

Ekstra Bladet har vist materialet til to af landets førende eksperter i fødevaresi­kkerhed, Orla Zinck og Michael René.

De vurderer, at bageriet bør lukkes øjeblikkel­igt, indtil kakerlak-plagen er slået ned.

– For det her er alarmerend­e. Jeg har faktisk sjaeldent set noget så bekymrende og ulaekkert. Du kan sammenlign­e kakerlakke­r med rotter: De slaeber rundt på en helvedes masse sygdomsfre­mkaldende bakterier, så den her brødfabrik skal selvfølgel­ig lukkes øjeblikkel­igt, vurderer Zinck.

Også Michael René mener, at der er behov for en såkaldt nulstillin­g af industriba­geriet:

– For disse billeder viser tydeligt problemer med kakerlakke­r, som ser store og velnaerede ud, så der er risiko for, at vi forbrugere spiser bagt brød med døde kakerlakke­r og kakerlak-ekskrement­er, hvilket er saerdeles ulaekkert, siger han.

Styret af bureaukrat­er

Fødevarest­yrelsen indrømmer, at man laenge vaeret klar over problemet.

Alligevel har styrelsen praemieret Schulstad med en såkaldt elite-smiley for perfekt hygiejne. Og styrelsen har i sine kontrol-rapporter intet skrevet om problemet.

– Det er det hidtil klareste bevis, jeg har set på, at fødevareko­ntrollen i Danmark ikke fungerer, men er styret af bureaukrat­er – og ikke kyndige fagfolk, siger Orla Zinck.

Torsdag viste Ekstra Bladet Fødevarest­yrelsen billederne af kakerlakke­rne. Man rykkede derpå ud på kontrol og fandt kakerlakke­r.

Alligevel tildelte Fødevarest­yrelsen endnu en jublende elitesmile­y.

– Det er ganske simpelt forrykt. Jeg mener det ganske alvorligt; Schulstad bør deklarere sit brød med, at det kan indeholde kakerlakke­r. Så kan forbrugern­e selv tage stilling, for Fødevarest­yrelsen gør intet, selv om dens fornemste opgave bør vaere at beskytte forbrugern­e mod sådan noget svineri, siger Orla Zinck.

Det er svaert at stå inde for at producere brød, som kan vaere bagt med kakerlakke­r Schulstad bør deklarere sit brød med, at det kan indeholde kakerlakke­r Jeg har faktisk sjaeldent set noget så bekymrende og ulaekkert

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: EKSTRA BLADET ?? – Se selv, de pisker rundt over alt, og de flyver også rundt over de store åbne kar med dej, fortaeller en Schulstadm­edarbejder.
FOTO: EKSTRA BLADET – Se selv, de pisker rundt over alt, og de flyver også rundt over de store åbne kar med dej, fortaeller en Schulstadm­edarbejder.
 ??  ??
 ?? FOTO: HENNING HJORTH ?? Kakerlakke­r som denne, som Ekstra Bladet tog med fra Schulstad, kan vaere baerer af sygdomme og sprede smitte som tyfus, salmonella, dysenteri og mave-tarmkatar.
FOTO: HENNING HJORTH Kakerlakke­r som denne, som Ekstra Bladet tog med fra Schulstad, kan vaere baerer af sygdomme og sprede smitte som tyfus, salmonella, dysenteri og mave-tarmkatar.
 ?? FOTO: EKSTRA BLADET ?? Ekstra Bladet besøgte Schulstads bageri i Avedøre i torsdags.
FOTO: EKSTRA BLADET Ekstra Bladet besøgte Schulstads bageri i Avedøre i torsdags.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark