Ekstra Bladet

DF-TOPPEN I

SÅ ER DEN GAL IGEN: Dansk Folkeparti laegger ikke skjul på, at nye oplysninge­r i sagen om de såkaldte kvotekonge­r er meget belastende for Esben Lunde

- JAMES KRISTOFFER MILES JANUS ØSTERGAARD jkm@eb.dk jao@eb.dk

Dansk Folkeparti er efterhånde­n godt og grundigt traette af miljø- og fødevaremi­nister Esben Lunde Larsens (V) ageren i sagen om fiskeriets såkaldte kvotekonge­r.

I partitoppe­n laegger man ikke skjul på, at man samlet set finder sagen meget alvorlig, efter at Berlingske har foretaget en omfattende gennemgang.

– Nu er der indkaldt til et samråd i sagen. Og her skylder vi ministeren at høre, hvad han har at sige. Men hvis det, Berlingske skriver, står til troende, er det en meget alvorlig sag, siger ledelsesme­dlem Søren Espersen om partiets stilling i sagen uden at ville komme sanktionsm­ulighedern­e naermere lige nu.

Dobbeltspi­l

DF har tidligere vaeret meget taet på at fyre Lunde i kvotekonge-sagen, da man mente, at han havde tilbagehol­dt oplysninge­r for støttepart­iet. Ministeren reddede sig dog med nød og naeppe ved at give en stor undskyldni­ng.

Nu har Berlingske­s gennemgang af sagen imidlertid afdaekket, hvordan Esben Lunde har spillet et dobbeltspi­l i sagen om storfisker­ne.

I DF’s top laegger man ikke skjul på, at man har laest Berlingske­s nye research med stor interesse. Man står nu tilbage med et indtryk af, at Esben Lunde har trukket tingene i langdrag og direkte har holdt oplysninge­r skjult.

– Samlet set er det alvorligt, for han formår tilsynelad­ende ikke på en ordentlig måde at drive politisk samarbejde, som en top-DF’er formulerer det.

Afventer samråd

Nu afventer DF-toppen så Esben Lundes forklaring på det samråd, som Enhedslist­en har indkaldt til.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninge­r er man i DF opmaerksom­me på, at man ikke ender i samme situation som under sidste ministerst­orm, hvor man bankede løs på ministeren, men endte med at frede ham efter en undskyldni­ng.

Derfor skal partiets retorik afstemmes efter, hvilke konsekvens­er sagen potentielt kan få. I den forbindels­e spiller Lundes forklaring under det kommende samråd en afgørende rolle.

To gule = rødt

DF’s fiskeriord­fører, Ib Poulsen, der var med til at give et ’kaempe gult kort’ til Lunde så sent som i april, laegger dog ikke skjul på, at de nye oplysninge­r i sagen er staerkt belastende for miljøog fødevaremi­nisteren.

– Vi er enige om, at det er en meget, meget alvorlig sag. Som jeg har sagt: To gule kort er lig et rødt, siger Ib Poulsen efter at have drøftet sagen med sin partiledel­se.

Han formår tilsynelad­ende ikke på en ordentlig måde at drive politisk samarbejde

 ?? FOTO: /RITZAU/JAN SOMMER ?? Det er en meget alvorlig sag, siger Søren Espersen (DF).
FOTO: /RITZAU/JAN SOMMER Det er en meget alvorlig sag, siger Søren Espersen (DF).

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark