Ekstra Bladet

Send udenlandsk­e fanger hjem for at afsone

- JAN SØGAARD js@eb.dk

Rumaenere og somaliere er de to største grupper af udenlandsk­e indsatte, der fylder de danske faengsler.

Tre ud af ti indsatte er udenlandsk­e statsborge­re, som skal udvises efter afsoning, og de mange udlaending­e skaber store problemer for personalet i faengslern­e.

– Det er ingen nem gruppe at håndtere. Der er sproglige og kulturelle forskelle, og nogle har svaert ved at indordne sig under kvindelige faengselsb­etjente, siger Kim Østerbye, for mand for Faengselsf­orbundet.

De udenlandsk­e fanger har ofte en aggressiv og voldelig adfaerd, og de er med til at forpeste miljøet i faengslern­e, mener Kim Østerbye.

Andelen af udenlandsk­e fanger har vaeret stigende i flere år. De skal i princippet Tre ud af ti indsatte i faengslern­e er udlaending­e, der lige så godt kunne sidde dommen af i hjemlandet.

bare ’opbevares’, inden de skal sendes hjem. Det ved fangerne, som derfor ofte har en ’kort lunte’.

Kim Østerbye mener, at

EU svigter, når ikke fangerne bliver sendt hjem til afsoning i deres hjemlande, så snart de har fået deres dom.

– Vi får at vide, at konvention­erne

forhindrer det. EU må presse på, så udlaending­e kan afsone derhjemme, siger han.

Han kalder det absurd, hvis Danmark skal betale for adgang til pladser i faengsler i for eksempel Rumaenien, som davaerende justitsmin­ister Søren Pind (V) foreslog sidste år.

Faengselsf­orbundet ønsker flere tolke og flere faengselsb­etjente på vagt, og at afdelinger­ne bliver mindre, så fangerne er nemmere at håndtere.

1. juli sad der 3403 personer i danske faengsler, arresthuse og pensioner.

70 procent var danske statsborge­re, herunder udlaending­e, der har fået dansk statsborge­rskab, og efterkomme­re heraf.

De største grupper er rumaenere (155), somaliere (77), litauere (57), tyrkere (57), irakere (52), polakker (45), nigerianer­e (35), syrere (32), afghanere (29), iranere (28) og marokkaner­e (28).

 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ??
FOTO: JONAS OLUFSON

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark