Ekstra Bladet

Det er oftest kvinder, der bliver ramt af stress, men det er ikke, fordi maend oplever det sjaeldnere. For det første maerker de det på en anden måde, og så er der en del maend, som først taenker, at det er et problem, når de får fysisk ondt

Kim Labusz var en vellidt, udadvendt og energisk folkeskole­laerer – indtil omkring ham

-

Argumentet er, at der er et stort mørketal, fordi mange maend ikke siger, at de er stressede, selv om det er tilfaeldet. I undersøgel­ser er antallet af stressede maend markant lavere end for kvinder, men det viser simpelt hen ikke et retvisende billede, mener hun.

– Undersøgel­ser viser, at det oftest er kvinder, der bliver ramt af stress, men det er ikke, fordi maend oplever det sjaeldnere. For det første maerker de det på en anden måde, og så er der en del maend, som først taenker, at det er et problem, når de får fysisk ondt. Og så har jeg erfaret, at maend har svaerere ved at tale om sådan noget som stress, siger hun.

SER VI BORT

fra kønnene, viser en undersøgel­se fra 2014 foretaget af Center for Arbejdsmil­jøforsknin­g, at psykologer, journalist­er og laeger er de brancher, der er hårdest ramt.

– Det er typisk dem, som har et job med personkont­akt. Vi kan få stress, fordi vi nemt kan få dårlig samvittigh­ed over ikke at praestere godt nok over for de mennesker, vi har i vores haender, siger Solveig Wandall. Det kom som et chok for Kim Labusz, da han efter naesten 25 år som laerer på Ågerup Folkeskole i Holbaek en dag modtog et brev. I brevet lå en indkaldels­e fra skolens leder, som ville se ham til en tjenstlig samtale.

Kim havde gennem alle årene vaeret en vellidt og respektere­t laerer. Nu, efter at have laest hver en linje i brevet, kunne han maerke sin krop skaelve. Han måtte samle sig. Han ville ikke vise svaghed over for de andre på skolen, så han forsøgte at lade, som om intet var haendt.

I stedet skyndte han sig at pakke sine ting. Men da han endelig kom hjem, brød han sammen. Tårerne trillede ned ad kinderne på ham fra det øjeblik, han åbnede døren til sit hus.

– Det var først dér, jeg turde slippe følelserne

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark