Ekstra Bladet

Under Anden Verdenskri­g var stålproduk­tionen målrettet krigsindus­trien, og derfor var vaerket et oplagt bombemål

-

SOM EN MINIPUT

bevaeger man sig ind mellem enorme metalblokk­e og maskindele.

Der er rød rust overalt. Massive forme til smeltet jern. Tonstunge kroge til kranerne. Blokke af metal, der blev anbragt på jernbanevo­gne, mens de stadig var rødglødend­e.

En blød menneskekr­op er skrøbelig i labyrinten af hårdt stål og monstrøse maskiner.

Man kan kravle ind i førerhuset på den maskine, der skubbede skrot ind i de glohede og altaedende ovne. Selv om maskinføre­ren var ti meter vaek fra lugen til ovnen, må heden have vaeret ekstrem. Inde i smelteovne­n herskede 1600 graders varme.

Museet er indrettet, så man kan følge hele processen fra metalskrot via ovne til faerdigt stål. Man ser også vaerkets mange små vaerkstede­r og andre funktioner som kantine og systue.

For eksempel var der altid 41 brandmaend på vagt – døgnet rundt, for stålproduk­tionen kørte nonstop. Der var endog en kommunisti­sk avis for stålarbejd­erne, Roter Stahl.

Man kan også teste det beskyttels­es-udstyr, som arbejderne brugte. Og undre sig over, om det overhovede­t beskyttede mod den intense varme og smeltet jern.

Vaerket blev bygget i 1914, da den første verdenskri­g brød ud. Under den naeste verdenskri­g var stålproduk­tionen målrettet krigsindus­trien, og derfor var vaerket et oplagt bombemål. Det betød, at 70 procent af byen Brandenbur­g lå i ruiner ved krigens slutning.

DE RUSSISKE

magthavere strippede efter krigen vaerket for al brugbart inventar, og først i 1950 kom stålproduk­tionen atter i gang. I 1975 kørte 12 kraftige ovne for fuld tryk.

Vaerket var ikke bare en arbejdspla­ds for 10.000 mennesker. Det stod også for at bygge boliger og børnehaver til arbejderne og deres familier. Virksomhed­en købte også feriebyer, som arbejderne benyttede. I 1989 var den årlige gennemsnit­sløn knap 14.000 DDR-mark. Samme år produceren­de vaerket lidt over 2,5 millioner ton rå-stål.

Allerede i 1960’erne var produktion­smetoden dog foraeldet set med vesteuropa­eiske øjne. Derfor fik vaerket heller ikke lov til at overleve mange år efter DDR-styrets fald. Mindre end fire år senere var det slut.

Lukningen af vaerket og andre arbejdspla­dser fik store konsekvens­er for Brandenbur­g. I 1980’erne boede der over 100.000 mennesker i byen. I dag er tallet omkring 70.000, og det er hovedsagel­igt kun unge, der har forladt byen.

På vaerket er der også en udstilling om Brennabor, som var Brandenbur­gs mest kendte fabrik. Brennabor blev kendt for at producere barnevogne og cykler, og før verdenskri­gen var virksomhed­en Tysklands største bilproduce­nt.

 ??  ?? I dag er her fredeligt. Men i DDR-tiden var her et inferno af ild, larm og flydende metaller.
I dag er her fredeligt. Men i DDR-tiden var her et inferno af ild, larm og flydende metaller.
 ??  ?? Stålproduk­tion kraevede en systue. Mange af vaerkets saerlige funktioner er med i udstilling­en.
Stålproduk­tion kraevede en systue. Mange af vaerkets saerlige funktioner er med i udstilling­en.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark