Ekstra Bladet

Bedre end sit rygte

Mennesker er blevet draebt af ulve i Europa Det er mange årtier siden, at

- METTE PEDERSEN mepe@eb.dk

En ulvemor med sine otte unger, der er blevet spottet naer Ulfborg sydvest for Holstebro, har skabt stort ståhej den seneste uge, og flere politikere har foreslået at gøre det lovligt at skyde de fredede dyr – eller helt udrydde dem.

Alt dette på trods af at ingen lande i Europa har rapportere­t om ulveangreb på mennesker i dette århundrede.

Det oplyser ulveeksper­t og seniorfors­ker ved Aarhus Universite­t Peter Sunde.

– Der er masser af tilfaelde, hvor ulve kan vise nysgerrigh­ed og følge efter mennesker, men de har ikke optrådt truende eller aggressivt.

En opgørelse fra Miljøstyre­lsen viser, at ulve i perioden 1950 til 2000 draebte i alt ni mennesker i Europa – i fem af sagerne var ulven syg med rabies. Det seneste dødstilfae­lde fandt sted i Spanien Det er snart 50 år siden, en ulv har draebt et menneske i Europa. Det seneste dødstilfae­lde var i Spanien i 1970’erne. Den var rabiessyg, så det kunne også vaere sket med en hund.

Minimal risiko

Peter Sunde understreg­er, at ulven ikke er et ufarligt dyr.

– Ulve har en iboende skyhed over for mennesker, som gør, at de normalt vil holde afstand. Hvis de mister den, er de pr. definition livsfarlig­e, men observatio­ner af ulve i Vesteuropa viser, at de i dag ikke viser nogen interesse over for mennesker. De forbinder os ikke med føde,

– Når man går en tur i skoven, så er risikoen for at blive angrebet af ulve så lille, at vi ikke engang kan saette tal på.

– Hvad hvis en børnehave gik tur i skoven, og ulvemodere­n ville beskytte sine unger?

– Det er jo en legitim bekymring, men hvis en stor gruppe af mennesker kommer gennem skoven, så er jeg overbevist om, at ulve, der bliver konfronter­et med dem, vil traekke sig tilbage.

– Der er heller ikke noget, der tyder på, at ulve optraeder aggressivt over for mennesker, når de har unger. Det har der ikke vaeret nogen eksempler på.

Mulighed for at aflive

Ulven er fredet i hele EU. En dansk forvaltnin­gsplan fra 2014 giver dels støtte til ulvesikker indhegning og erstatning for husdyr, som tages af ulve, dels mulighed for at aflive ulve, der mister deres naturlige skyhed.

– Men hvornår har en ulv mistet sin skyhed?

– Det er der ingen klare definition­er på nu, så det vil altid ske på basis af en konkret vurdering, men det er endnu ikke sket i Danmark, siger Peter Sunde og sammenlign­er os med Tyskland, der har haft ulve de sidste 18-20 år og kun en enkelt gang har måttet aflive en ulv, der mistede sin skyhed efter at vaere blevet fodret af mennesker.

Ulve har en skyhed over for mennesker, som gør, at de normalt vil holde afstand

To små, søde ulveunger er fanget på Naturstyre­lsens kamera.

 ?? FOTO: ALL OVER ??
FOTO: ALL OVER
 ?? FOTO: NATURSTYRE­LSEN ??
FOTO: NATURSTYRE­LSEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark