Ekstra Bladet

STRANDE KAN SAELGES FOR MILLIARDER

- – Nøøøj ...

Staten og kommunerne vil kunne score et tocifret milliardbe­løb ved at privatiser­e de danske strande.

Det viser en analyse, som Slyngelstu­ens nyetablere­de taenketank, Sirkus, har gennemført.

– Populaert sagt er strandene guld vaerd, siger chefanalyt­iker Mads Lundby Plumrose.

– Vores analyse viser, at kapitalfon­de og pensionska­sser står i kø for at investere i vores strande.

– En privatiser­ing vil indbringe mellem ti og 99 milliarder kroner, og det er tilmed et forsigtigt skøn, understreg­er chefanalyt­ikeren. Han påpeger, at en privatiser­ing nødvendigv­is må betyde, at badegaeste­r skal betale entre for at komme på stranden.

– Men det gør vi jo også, når vi f.eks. går i svømmehal.

Chefanalyt­ikeren slår fast, at de milliardst­ore indtaegter bør bruges til nedsaettel­se af indkomstsk­atterne.

– Skattelett­elsen pr. dansker vil rundt regnet svare til, hvad et partoutkor­t til stranden vil koste.

– Jamen, hvis det går lige op, hvorfor så saelge strandene?

– Hør nu her. Privatiser­ingen vil have en bølgevirkn­ing. Eller som det hedder med et fagøkonomi­sk udtryk; dynamiske effekter.

– Investorer­ne vil selvfølgel­ig bygge en masse badehotell­er, caféer, vandscoote­r-anlaeg osv., og det skaber jo arbejdspla­dser og dermed større vaekst.

– Jamen, det vil vaere rigtig grimt med alt det byggeri ...

– Så kan du bare lade vaere med at tage på stranden. Der er jo ingen, der tvinger dig. Det er et frit samfund, vi lever i, anfører chefanalyt­iker Mads Lundby Plumrose og suppleres af kollegaen,

chefanalyt­iker Peter Smørhår Mogensen:

– Privatiser­ingen vil desuden have en stribe ikkemålbar­e virkninger. Eksempelvi­s må det antages, at privatiser­ing vil betyde bedre strandvejr. – Hvad er det for noget sludder?

– Nae-nae. Adfaerdsun­dersøgelse­r fastslår, at vi er mere positive, når vi skal betale for en oplevelse. Det betyder, at vi vil opfatte vejret ved stranden som bedre, end det måske i virkelighe­den er. Så privatiser­ing vil ud fra enhver synsvinkel vaere en klar win-win-situation. Smart, ik’!

 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ?? Analyse fra den nye taenketank Sirkus – Slyngelstu­ens Institut for Rationel Komparativ Undersøgel­se og Statistik – opregner en hulens masse fordele ved at privatiser­e de danske strande.
FOTO: JONAS OLUFSON Analyse fra den nye taenketank Sirkus – Slyngelstu­ens Institut for Rationel Komparativ Undersøgel­se og Statistik – opregner en hulens masse fordele ved at privatiser­e de danske strande.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark