Ekstra Bladet

Dansk politi løslod ham

TYRKIET EFTERSØGER MAND I DANMARK FOR MEDVIRKEN I NYTÅRS-TERROR

- KRISTIAN KORNØ OG DENIZ SERINCI kkr@eb.dk

Det tyrkiske antiterror-politi eftersøger en mand med flygtninge-baggrund bosiddende i Danmark, der er mistaenkt for at have skaffet våben til terrorangr­ebet mod natklubben Reina i Istanbul, som kostede 39 mennesker livet. Det skriver den tyrkiske avis Karar, og det fremgår af anklageskr­iftet, som Ekstra Bladet er i besiddelse af.

Manden er i sidste uge blevet sigtet af PET.

– PET kan bekraefte, at Sydøstjyll­ands Politi torsdag 29. juni 2017 har anholdt og sigtet en person for overtraede­lse af terrorlovg­ivningen. Personen er efterfølge­nde løsladt, men sagen efterforsk­es dog fortsat.

PET kommentere­r som udgangspun­kt ikke på igangvaere­nde sager og har derfor ingen yderligere bemaerknin­ger, skriver PET til Ekstra Bladet.

Mejede 39 mennesker ned

Den 1. januar 2017 ankom Abdulkadir Masharipov til natklubben Reina i en taxa, hvorefter han tog en AK47maskin­pistol ud af bagagerumm­et og åbnede ild og draebte de 39 uskyldige, festende gaester.

Våben og ammunition til terrorhand­lingen var skaffet af manden fra Danmark med krigernavn­et, Ibrahim Danyelik. Det har den faengslede usbekiske gerningsma­nd Abdulkadir Masharipov forklaret i retten, fremgår det af anklageskr­iftet.

I tidsrummet op til terrorangr­ebet havde Ibrahim Danyelik ifølge den anklagede gerningsma­nd afleveret to pistoler, en Kalashniko­v-riffel, en håndholdt radio og ammunition i en lejlighed, hvor terroriste­n hentede våbnene forud for angrebet på den eksklusive natklub.

På gerningsst­edet fandt et undersøgel­seshold fra politiet efterfølge­nde patronhyls­tre fra et langløbet våben med serienumme­ret 53966, og det matchede 12 patroner, der blev opdaget under en razzia i en lejlighed, politiet fandt frem til i deres 17 dage lange menneskeja­gt på terroriste­rne i januar i år.

Bil med danske plader

Ammunition­en skulle ifølge anklageskr­iftet vaere leveret af Ibrahim Danyelik, der ligesom de øvrige anklagede skulle vaere en del af en terrorcell­e med forbindels­er til IS.

Terrorangr­ebet skulle angiveligt vaere styret af en af top-emirerne i IS, Rahmatulla­h Qassani. Manden fra Danmark skulle ud over at have skaffet våbnene til terrorangr­ebet også have vaeret med til at planlaegge operatione­n.

Det er den tyrkiske avis Karar, som saetter nationalit­et på den eftersøgte. Han skulle ifølge politiet vaere set i Istanbul i en bil på danske nummerplad­er. I anklageskr­iftet står hans rigtige navn, og da det er ret specielt, har Ekstra Bladet fundet frem til, at det kun matcher én person i aldersgrup­pen herhjemme.

Kom som flygtning med fire børn

Manden er angiveligt kommet til landet som flygtning og har medbragt sin familie og sine fire børn. I en periode har han haft en forretning, der også er omtalt i den lokale presse. Da Ekstra Bladet opsøger stedet, er en af hans tidligere bekendte villig til at tale om den terror-anklagede dansker med de udenlandsk­e rødder.

– Han forlod Danmark i februar 2016. Han kørte i bil til Tyrkiet, så vidt jeg har hørt. Jeg ved ikke, om han blev ekstrem, men den sidste tid fik han langt skaeg, men barberede sit overskaeg (en mode som tilhaenger­e af den ekstremist­iske salafistis­ke gren af islam ynder at følge, red.)

Ibrahim Danyelik er faengslet in absentia af de tyrkiske myndighede­r, men hans tidligere bekendte mener at have set ham i Danmark for få uger siden. Her gav han udtryk for, at han var på vej ud af landet. Ekstra Bladet har talt med politiet i den kreds, hvor han bor, men de henviser til PET. PET er ikke vendt tilbage på Ekstra Bladets henvendels­e.

Der ligger ingen offentlig tilgaengel­ig eftersøgni­ng på danskeren hos Interpol. Abdulkadir Masharipov i natklubben Reina i Istanbul nytårsafte­n. Han åbnede ild med en AK47-maskinpist­ol og draebte de 39 uskyldige, festende gaester.

 ?? FOTO: AP ??
FOTO: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark